Legalizarea „căsătoriei” homosexuale a contat în alegerile municipale din Franța

Ziarul Le Figaro a publicat azi un articol care analizează modul în care scandalul produs de legalizarea căsătoriei homosexuale a influențat alegerile municipale din Franța, al căror prim tur a avut loc duminica trecută.

Căsătoria între persoanele de același sex a fost legalizată în Franța în mai 2013. Alegerile municipale din martie 2014 reprezintă prima încercare politică după mobilizarea civică împotriva acestei legi, coagulată în Manif pour tous.

Revista La Croix a publicat marți un sondaj Harris Interactive. Deși a fost realizat la ieșirea de la urne, rezultatele lui nu sunt de neglijat pentru autorul articolului.

Problema căsătoriei homosexuale a fost considerată „importantă” sau „foarte importantă” pentru 37% dintre francezi, iar pentru 42% dintre catolicii practicanți opinia candidaților asupra acestei chestiuni a contat pentru vot. Deși pentru administrarea unui oraș un subiect moral și societal cum este căsătoria gay nu pare să aibă vreo importanță, faptul că un francez din trei și 42% dintre catolicii practicanți l-au avut în vedere la alegerile locale arată clivajul produs în societatea franceză de stânga radicală, prin votarea acestei legi.

O problemă etică, sau doar aparent doar etică, este acum un element pentru opțiunea politică a unei părți importante din electoratul francez.

sursa: Cultura Vieţii