Lituania: liberalii încearcă să împiedice referendumul împotriva vânzării pământurilor către străini

Liberalii din Lituania s-a adresat în instanță de judecată, pentru a anula decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la organizarea unui referendum legat de interzicerea străinilor de a cumpăra terenuri agricole.

În adresarea sa, liberalii consideră că CEC a încălcare a legii cu privire la referendum, Constituţia şi acordurile semnate cu UE. În opinia lor, CEC a ignorat prevederile Constituției cu privire la inviolabilitatea proprietății private şi calitatea de membru a Uniunii Europene.

Săptămâna trecută, CEC a comunicat că un grup de inițiativă a prezentat 300 mii de semnături ale cetățenilor Lituaniei, care cere organizarea unui referendum la care să fie pusă întrebare cu privire la adoptarea unui amendament la legea supremă, care să limiteze dreptul străinilor de a cumpăra terenuri agricole.

Acum zece ani, la aderarea la Uniunea Europeană, Lituania s-a angajat să liberalizeze piaţa funciară. Cu toate acestea, conform sondajelor de opinie, peste 2/3 din cetăţeni se pronunţă împotriva vânzării terenurilor agricole către străini. Împotriva organizării referendumului se propunţă atât partidul de guvernare, cât şi principalele partide din opoziţie.

Referendumul a fost iniţiat de naţionaliştii din Uniunea Lituaniană a Ţăranilor şi Verzilor (fermieri şi ecologişti), condusă de Ramūnas Karbauskis.

Preşedintele ţării, Dalia Grybauskaite, a declarat că referendumul în legătură cu problema terenurilor agricole este echivalent cu un referendum împotriva Uniunii Europene.