Minskul critică intenţia României de a finanţa opoziţia belorusă

Însărcinatul cu afaceri al Belarusului la Bucureşti, Sergei Molunov, a criticat miercuri decizia României de participare la Conferinţa Donatorilor pentru Belarus.

Molunov crede că acesta este un gest neprietenos faţă de Belarus.

„Probabil că ştiţi că astăzi la Varşovia are loc Conferinţa donatorilor pentru Belarus, la care ia parte şi ministrul român al Afacerilor Externe,Teodor Baconschi. Scopul acestei conferinţe este de a strânge bani pentru a finanţa opoziţia din Belarus.

Nu ştiu, poate că în România este totul foarte bine, aşa încât România poate să ofere bani pentru finanţarea opoziţiei belaruse. Dar nu cred că opozanţii belaruşi, care, pe banii contribuabililor români îşi vor asigura traiul, se vor odihni în diferite staţiuni, nu cred că ei vor spune mulţumesc poporului român pentru aceasta finanţare”, a declarat însărcinatul cu afaceri, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.

Acesta a precizat că Bucureştiul ia asupra sa responsabilitatea pentru eventuală înrăutăţire a relaţiilor bilaterale.

„Noi respectăm alegerea României şi respectăm participarea la aceasta conferinţă. Aceasta este alegerea României, dar oficial vreau să vă spun că partea belarusă consideră participarea la aceasta conferinţă ca un pas neprietenesc în relaţia cu Belarusul. Şi, participând la această conferinţă, România îşi ia asupra sa o parte din responsabilitate pentru posibilele înrăutăţiri în relaţiile bilaterale”, a spus el.

Molunov a mai precizat că speră că vizita ministrului belarus de Externe în România, programată în acest an, să aibă loc şi să fie un prilej pentru discuţii directe.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a participat miercuri la Conferinţa internaţională a donatorilor pentru Belarus, desfăşurată la Varşovia, în cadrul căreia au fost discutate modalităţile de acordare a unui sprijin politic, dar şi financiar, societăţii civile din Belarus, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Conferinţa a fost prezidată de ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski. Comisia Europeană a fost reprezentată de Comisarul pentru extindere şi politica de vecinatate, Stefan Fule. La eveniment au mai participat reprezentanţi guvernamentali şi ai unor ONG-uri din statele membre UE şi cele candidate, SUA, Canada şi state ale Parteneriatului Estic.

În intervenţia sa, ministrul Teodor Baconschi a exprimat speranţa că această conferinţa va reprezenta un semnal clar de sprijin pentru poporul belarus în aspiraţiile sale pentru valorile democratice, libera exprimare a convingerilor politice şi a dreptului de manifestare paşnică pentru atingerea acestora.

„Dorim să transmitem populaţiei din Belarus un semnal de solidaritate. Suntem pregătiţi să acordăm sprijin şi să colaborăm cu Comisia Europeană, pentru a contribui la stabilizarea vecinatăţii noastre”, a declarat Ministrul Teodor Baconschi, în conferinţa de presă comună cu omologul Radoslaw Sikorski, Comisarul pentru extindere şi politică de vecinatate, Stefan Fule şi ministrul Afacerilor Externe suedez, Carl Bildt.

sursa: ziare.com

One thought on “Minskul critică intenţia României de a finanţa opoziţia belorusă

  • 4 februarie 2011 la 20:17
    Legătură permanentă

    In loc să dea nişte bani pentru crearea unui post de radio care să spargă bruiajele separatistilor transnistreni şi sa susţina populaţia româniasca ocupata de ruşi prin emisiuni binegândite ei susţin financiar opoziţia belorusă care nici nu prea exista decat la adunat bani şi odata în 4 ani la alegeri, pentru a justifica cheltuitul banilor.

Comentariile sunt închise.