Moldova şi UE rămân piețele principale pentru mărfurile ale întreprinderilor din stânga Nistrului

Volumul exportului agenţilor economici din stânga Nistrului a crescut cu 50 la sută în primele două luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar importul a crescut cu 4 la sută, comunică TRANSDNESTRINFORM.

Cea mai mare parte a exportului revine metalelor şi produse din metal – 31 la sută, produse energetice – 25 la sută, produse alimentare şi materii prime – 16 lasută, încălţăminte şi textile – 7 şi 6 la sută.

În raioanele din stânga Nistrului sunt importate – combustibil – 59 la sută, măsrfuri industriale – 9 la sută şi produse din industria constructoare de maşini şi metale – câte 8 la sută.

Shimburile de mărfuri ale regiunii transnistrene cu spaţiul CSI a crescut cu 9 la sută din contul exportului (+26 la sută), import (+5 la sută).

Mărfurile din raioanele din stânga Nistrului au ca destinaţie Moldova (35 la sută), Polonia (16 la sută), Rusia (13 la sută), Italia (9 la sută), Ucraina (8 la sută), România (6 la sută), Germania (5 la sută).

Liderul importurilor în Transnistria este Rusia (58 la sută din totalul importului), Ucraina (12 la sută), Bielorusia, Moldova, Germania  – câte 4 la sută, Polonia, Italia, Kazahstan – câte 2 la sută, China – 1 la sută.