Naţionaliştii austrieci ar putea cere ieşirea ţării din UE

În cadrul celui de-al 31-lea Congres al formaţiunii de extrema dreaptă „Partidul Libertăţii” (FPÖ), organizat la 7 decembrie în oraşul Hraz, cu genericul „Pentru o Europă Liberă”, delegaţii de partid au adoptat cinci propuneri în legătură cu politica Uniunii Europene, scrie Lionel Baland:

1. Descentralizarea UE
2. Stoparea migraţiei
3. Introducerea unor privelegii la angajare pentru europenii nativi
4. Anularea practicii finanţării ţărilor-membri mai sărace ai UE
5. Reorganizarea uniunii valutare (ţările cu o economie mai slabă trebuie să părăsească zona euro; revenirea la state naţionale nu trebuie să fie subiect tabu: organizarea referendumului).

În cazul în care Uniunea Europeană va continua politica anterioară, naţionaliştii austrieci intenţionează să ceară ieşirea Austriei din Uniunea Europeană.

În aceeaşi zi, cu o majoritate de voturi ale delegaţilor, a fost reales în funcţia de preşedinte al FPÖ Heinz-Christian Strache. În discursul său, el a declarată că alegerile în Parlamentul European, preconizate în luna mai 2014, vor devein un prilej al naţionaliştilor de a-i pedepsi pe social-democraţi şi conservatori, care intenţionează să formeze un guvern de coaliţie după ultimele alegeri parlamentare Dacă acest lucru se va întâmpla (ceea ce este cel mai probabil), FPÖ va deveni cel mai mare partid de opoziţie.

Strache a subliniat şi necesitatea colaborării dintre partidele patriotice din Europa, precum “Frontul Naţional” din Franţa şi “Liga Nordului” din Italia. “Partidul Libertăţii din Austria militează pentru o Austrie suverană şi independent în cadrul unei Europe federative: “Suntem un partid european. Dar, mai întâi de toate, noi suntem austrieci, apoi europeni”, a declarat politicianul.