Nişte constatări despre societatea din Moldova

În ultimele zile am avut bucuria de a ajuta o familie tînără să adune donaţii pentru operaţia pruncului lor (caz reflectat de JunalTV şi Moldova 1), deci dacă aţi văzut prin oraş tineri avînd cutiuţe cu imaginea fetiţei, să ştiţi că este un caz adevărat.

Dat fiind faptul că donaţiile au fost strînse în diferite locuri din Chişinău şi am interacţionat cu destul de mulţi oameni (cred că peste 1.000), am făcut anumite constatări care în principiu pot fi extinse la nivelul întregii noastre societăţi.

În primul rînd vreau să subliniez că oamenii în general au fost neaşteptat de binevoitori şi empatici, aşa încît datorită lor suma necesară probabil va fi adunată. Iată unele constatări relevante despre starea societăţii în care trăim:

  • De menţionat este că ajutor au acordat oameni din toate păturile sociale, începînd cu intelectuali şi antreprenori, terminînd cu gopnici, cocalari şi chiar ţigani (bineînţeles, în diferite proporţii). Fapt surprinzător, dar plăcut.
  • Primul loc în care am încercat să adunăm donaţii au fost pieţele din Chişinău, unde majoritatea vînzătorilor sunt de prin sate, după care am mers în parcurile capitalei, unde se odihnesc orăşenii. Sătenii au fost vizibil mai compătimitori ca proporţie, cu toate că nu puteau dona la fel de mult ca cei de la oraş.
  • Surprinzător este că bărbaţii au fost chiar mai activi decît femeile, cu toate că pe feţele lor cu greu se întrevedea o urmă de compătimire (cum zice un cîntec moldovenesc: Tata plînge ca bărbaţii – doar cu inima).
  • Există o prejudecată la noi, cum că femeile bătrîne, grase, blonde şi care nu ştiu o boabă româneşte sunt rele la suflet – aceasta mi s-a adeverit întocmai (cu puţine excepţii, cărora le suntem foarte recunoscători) – totuşi prejudecăţile nu apar din gol.
  • Intelectualitatea în general a dezamăgit. Am fost în faţa teatrului de operă şi balet înaintea începerii unui concert. Din mulţimea de oameni îngrijiţi şi bine îmbrăcaţi, foarte puţini şi-au dat silinţa de a contribui la salvarea vieţii unui copil. Asta e „locomotiva” societăţii noastre.
  • Interesant este că marea majoritate a oamenilor nu verificau adeverinţele care erau neapărat prezente lîngă fiecare cutiuţă, iar cei care verificau, de regulă contribuiau cu o sumă mică.
  • Deosebit de frumos era să vezi cum unor oameni li se însenina faţa de bucurie că au contribuit şi ei la însănătoşirea acestei fetiţe.
  • S-au întîmplat mai multe cazuri de admirat: un tînăr a donat toată bursa lui, mai mulţi trecători au dat tot ce aveau în buzunar, unii tineri au dorit să ajute şi cu altceva decît banii, stînd şi ei mai multe ore cu cutiuţa în braţe, unii au donat sume impunătoare de bani (sute de euro), o cerşetoare a plecat din locul în care stăteau tinerii, înţelegînd gravitatea situaţiei, şi multe altele.

Concluzii. Toate cele întîmplate oarecum reflectă capacitatea de solidarizare a societăţii noastre. S-a văzut – capacitate avem, important este ca aceasta să fie încurajată şi valorificată nu doar în momente de necazuri personale, ci permanent, fiindcă societatea solidară este o societate puternică, iar dezbinarea este cauza a foarte multe din problemele cu care ne confruntăm. Ştim cine sunt cei care pot şi trebuie să solidarizeze societatea. De ce nu o fac? Şi asta ştiut este, dar acesta e un alt subiect…

Mulţumim tuturor celor care au contribuit cît de puţin pentru însănătoşirea Olguţei. Orice faptă bună se răsplăteşte, mai tîrziu sau mai devreme.