Norvegia: naţionaliştii iniţiază un referendum pentru limitarea migraţiei din UE

Unul din partidele aflate la guvernare în Norvegia a decis să urmeze exemplul dreptei elveţiene şi să iniţieze un referendum în problema limitării migraţiei străinilor în ţara sa.

Partidul Norvegian al Progresului, care face parte din coaliţia de guvernare, a făcut publică, la 11 februarie, idea organizării unui referendum în problema limitării migraţiei, comunică agenţia France-Presse, cu referinţă la reprezentanul partidului politic, Mazyar Keshvari.

„Progresiştii” consideră că locuitorii Norvegiei trebuie să înăspreze legislaţia în problema migraţiei. Drept motiv pentru o astfel de decizie a servit rezultatul referendumului recent organizat de elveţieni, prin care cetăţenii Uniunii Europene nu vor mai avea dreptul la muncă egal cu cetăţenii elveţieni.

Pentru iniţierea plebiscitului naţional, Partidul Progresului va fi nevoită să caute sprijinul celorlalte forţe politice şi civice. Unul din partenerii săi de guvernare – Partidul Conservator, s-a pronunţat deja împotriva iniţiativei.

Elveţia şi Norvegia nu sunt membri ai Uniunii Europene, însă fac parte din spaţiul Schengen şi Zona Economică Europeană, fapt care permite cetăţenilor din Uniunea Europeană să circule şi să angajeze liber în câmpul muncii.