Notebook-urile îşi pot urmări proprii săi stăpâni

Camerele web, instalate în iMac şi MacBook, produse până în anul 2008, pot fi utilizate pentru urmărirea utilizatorului, scrie publicaţia The Washington Post, făcând referinţă la un raport al cercetătorilor Stephen Checkoway şi  Matthew Brocker de la Universitatea John Hopkins.

În produsele Apple şi în alte calculatoare, există diode emiţătoare de lumină, care semnalează utilizatorul că webcamer este inclusă. Cercetătorii au determinat că aceasta poate fi deconectat, prin efectuarea reinstalării microcontrolerului camerei. Dacă diodul emiţător de lumină nu funcţionează, atunci utilizatorul poate fi urmărit fără ştirea lui.

Pentru a demonstra acest fapt, Checkoway şi Brocker au elaborate un soft – iSeeYou, care permite activarea camerei web semnalul diodului. La fiecare lansare a softului, se realizează modificări în microcontrolerul web-camerei, iar înainte de finalizare, îl readuce  în starea iniţială.

Cercetătorii afirmă că iSeeYou lucrează doar pe modele vechi ale laptopurilor Apple. Aceştia nu exclud că asemenea breşe există şi în calculatoare mai noi.

Cu urmărirea prin intermediul web camerei sunt legate şi câteva scandaluri sonore. Astfel, în anul 2010, administraţia unei şcoli din Philadelphia a fost prinsă urmărindu-şi proprii elevi, iar în anul 2013, a fost arestat un hacker care a înregistrat cu ajutorul webcamerei câştigătoarea concursului Miss Teen USA.