Noua guvernare din Ucraina amână semnarea acordul de asociere cu UE

Ucraina a amânat semnarea părţii economice a acordului de asociere cu Uniunea Europeană, de teama impactului negativ pe care ar putea avea acest document asupra regiunilor industriale din Est,  informează portalul UNIAN.net.

Acest lucru l-a declarat prim-ministru Ucrainei, Arsenii Iaţeniuk într-o adresare locuitorilor din regiunile din sudul şi estul Ucrainei.

Prim-ministru a reamintit că la 21 martie, la Bruxelles urmează să fie semnat doar partea politică a acordului de asociere cu UE.

„Am amânat semnarea părţilor economice ale documentului, luând în consideraţie retrăirile şi temerile că zona de comerţ liber ar putea avea consecinţe negative asupra regiunilor industriale, în primul rând a regiunilor din Est. În această problemă vom purta consultări suplimentare. Deocamdată, UE a decis să deschisă unilateral pieţele sale pentru mărfurile ucrainene, ceea ce va deveni un stimulent pozitiv pentru economia noastră”, a declarat Iaţeniuk.

În acelaşi timp, acesta a subliniat că relaţiile cu UE şi Rusia nu sunt privite pe principiul „sau-sau”.

„În pofida înrăutăţirii relaţiei cu Rusia, care a avut loc nu din vina noastră, în pofida agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, voi face tot posibilul pentru a păstra pacea şi a construi cu Federaţia Rusă nişte relaţii de parteneriat şi bună vecinătate”, a adăugat premierul.