Noul DEX MODIFICĂ definițiile cuvintelor “iubire”, “homosexualitate” și “sodomie”

Pentru că ”DEX-ul trebuie să fie neutru, nu trebuie să dea note”, definiţiile unor termeni ca “iubire”, “homosexualitate” şi “sodomie” au fost modificate, a declarat Monica Busuioc, cercetătoare la Academia Română.

Astfel, termenul “homosexual”, în explicaţia căruia erau folosite cuvinte ca “înclinaţie patologică” sau “anormală”, este explicat acum drept “persoană care manifestă atracţie faţă de persoane de acelaşi sex”. Totodată, la “heterosexualitate” nu mai este făcută precizarea “personalitate normală”.

Din aceeaşi arie, cuvântul “sodomie”, care definea o “relaţie sexuală anormală”, este acum explicat drept “practicarea coitului anal“, conform Dicţionarului medical.

La fel, cuvântul “iubire” era definit în DEX ca “sentiment de dragoste faţă de o persoană de sex opus”, această precizare “de sex opus” fiind înlăturată în noul tiraj.

Monica Busuioc, şefa Secţiei de Lexicologie şi Lexicografie a Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române, a precizat că modificările au aparut în urma unor sesizări de la mai multe asociaţii, înaintate Academiei Române de catre Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

sursa: Ghimpele