O inima din celulele pacientului, creata cu imprimanta 3D?

O inimă umană, creată din celulele pacientului, pentru a-i fi transplantată, ar putea fi realizată cu ajutorul imprimantelor 3D, au declarat cercetătorii americani, care au început deja să testeze această tehnologie.

Până în prezent, echipa de cercetători a Universității din Louisville a imprimat valve cardiace și vene, pornind de la celulele pacientului, a spus biologul celular Stuart Williams, coordonatorul proiectului, potrivit Huffington Post. De asemenea, cercetătorii au testat cu succes pe șoareci și alte animale mici transplantarea de vase subțiri de sânge. Stuart Williams consideră că echipa sa de cercetători va putea imprima și asambla o inimă completă într-o perioadă cuprinsă între trei și cinci ani. Aceasta se va numi „inimă bioficială”, fiind un organ în parte natural, în parte artificial.

Cea mai mare provocare este însă aceea de a face celulele să funcționeze exact ca într-o inimă normală. Un organ construit din celulele pacientului ar putea rezolva problema incompatibilității, cu care se confruntă în prezent bolnavii care trec printr-un transplant de inimă primită de la un donator sau care au inimă artificială.

Dacă proiectul se va desfășura conform planului, Stuart Williams a afirmat că inima ar putea fi testată pe oameni în mai puțin de un deceniu. Primii pacienți care vor putea beneficia de noua tehnologie vor fi aceia al căror organism nu acceptă inimile artificiale, inclusiv copiii, care au o cutie toracică prea mică pentru a suporta un transplant de inimă artificială.

Celulele vor fi purificate într-un aparat, apoi procesul de imprimare va începe pe secțiuni, folosindu-se un model generat pe computer, pentru a construi inima, strat cu strat. Imprimanta folosită de cercetătorii americani utilizează un amestec de gel și celule vii, pentru a realiza treptat forma părților inimii. În cele din urmă, celulele vor creste pentru a forma țesutul cardiac. Imprimanta 3D folosește o tehnologie asemănătoare cu imprimanta cu jet de cerneală, fiind dotată cu un ac ce pulverizează „materialul” conform unui model predeterminat.

Tehnologia imprimării 3D a mai fost utilizată până acum pentru realizarea unui peroneu, a valvelor cardiace și chiar a unei urechi.