Oazu Nantoi, liderul unui viitor “front civic”?

Un lucru devine tot mai probabil,  indiferent dacă Oazu Nantoi va fi ales în calitate de președinte al Republicii Moldova sau nu, există o mare probabilitate ca el să devină o figură pentru o nouă opoziție. Nu, nu lider al unui partid politic, ci mai degrabă un nucleu pentru o forță civică care ar impune o anumită agendă guvernării.

Dar cine va impune această agendă? Oare nu acei ai căror produs este actuala situație politică? Analiștii și experții noștri se grăbesc deja să se spele pe mâni și să treacă rapid în tabără opozanților, de unde își revarsă  veninul asupra actualei guvernări, transformând această ocupație într-un sport național.

Deloc nu exagerez atunci când spun că întreaga “societate civilă”, care a impus în mod agresiv o “noua clasă” politică, printr-o violare grosolană a opiniei publice, începând cu anul 2007 și culminând cu 7 aprilie 2009, poartă vina pentru tot ce se înâmplă. Oare nu modul în care a avut loc schimbarea puterii, satanizarea la maxim a puterii politice, prin utilizarea tehnicilor de război informațional subversiv, a produs actuala situație? Oare nu ei au impus minciuna și anarhia politică drept normă în lupta politică?

Desigur, puterea de atunci era și ea plină de proprii nemernicii, însă asta nu însemna că “codul deontologic al luptei politice” trebuia călcat în picioare de cei care se considerau a fi de opoziție. Cutia Pandorei a fost deschisă și mulțimea de josnicii au împlut mediul politic.

De ce atunci aș avea mari speranțe în cei care astăzi vor încerca să se adune în jurul domnului Oazu Nantoi, încercând să realizeze deja o nouă răsturnare “revoluționară”, mai nou, împotriva actualei puteri? Mă miră  cum astăzi ei discută despre situația politică din țară, de parcă în ultimii cinci ani nimic nu s-ar fi întâmplat, de parcă nu ei ar fi fost cei care au scris scenaiul, autorii morali ai actualului peisaj social și politic.

Șocant este faptul că orice nu ar face, orice nu ar spune, această pleadă a “societății civile” rămâne curată și neprehănită în fața opiniei publice, pentru că ei sunt ceva mai “flexibili” decât clasa politică.

Desigur, Oazu Nantoi este o persoană foarte potrivită pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar mă deranjează mediul “experților” în care activează dumnealui, care conduși de anumite clișee și agende străine, duc Basarabia dintr-un faliment în altul. Pe mine un astfel de “front comun” nu mă entuziasmează deloc, așa cum nu m-a entuziasmat nici „revoluția” din 2009. Noul președinte nu trebuie să devină nici sclavul  oligarhiei, dar nici al adepților “revoluției permanente”.

Astăzi nu doar clasa politică, dar și societatea civilă trebuie să suporte o schimbare radicală. Altfel nu se poate.

Succese, domnule Nantoi!

de Octavian Racu