Ora pămîntului… ipocrizie tipic ne(o)-moldovenească

de Ion Zestrea

nu-ora-pamintuluiDe ceva timp, pe numeroase bloguri şi site-uri banale, a apărut invitaţia la „Ora Pămîntului”. Adică o oră pe an să stingem cu toţii lumina în apartament, în scopul de a salva planeta, cică…

Anul acesta, la această acţiune la modă, vor participa cîteva oraşe din Moldova. Eu nu am înţeles de ce doar cîteva, să înţeleg că celelalte nu sunt la modă, nu doresc salvarea planetei, sau cum? Cu riscul de a părea Gică Contra sau vre-un ticălos fără simţ civic, anunţ fără jenă că nu mă interesează aceasta “sărbătoare“.

Eu sunt sătul de Valentain şi Halauin, nu-mi mai trebuie înca o sărbătoare la modă din care se face spectacol  pentru mase şi prin care poate se mai cîştigă şi bani! De ce nu se face o campanie generala la nivel naţional şi pe o perioada îndelungată?

De ce sărim noi aşa repede la bîlciuri din astea cu iz ipocrit? De ce ne minţim pe noi înşine şi vrem să părem altceva decît suntem? Stingem lumina pentru o oră, organizăm Ora Pămîntului, dar avem cîte 5 maşini, nu selectăm gunoiul, nu mergem pe jos nici pînă la pîine şi n-am plantat în viaţa noastră nici un pom. Cît de ipocrit să fii să stingi lumina o oră pe an, dar în rest să ai palat cu lumini aprinse în 5 camere în fiecare noapte, sau să ai 4-5 maşini personale, care sufoca amărîtul ăsta de Pămînt…

Unele primării, organizează şi la noi spectacolul senzaţional dedicat Pămîntului. Cum o fac? Păi cică sting lumina în Primărie şi invită lumea să facă la fel. Asta dupa ce în Centru se întîmplă un “specatacol de lumină şi culoare”. Ar fi o glumă bună, dar e cît se poate  de real… Consumăm prin muzică şi spectacol de lumini, iar apoi salvăm pămîntul o ora! Ce ipocrizie!

De la ora 17:00, bubuie muzica în Centru şi se pregătesc proiecţii video şi jocuri de lumini, înainte de ora 20:30 cînd se salvează pămîntul. Salvează, nene, dar nu cu circ care mai şi consumă energie… Trîmbiţează prin sate, lipeşte afişe, scrie în fiţuica primăriei, pe site-ul oficial şi pe cel neoficial, împarte fluturaşi pe stradă… dar la ce trebuie “spectacol”? E doar o bună ocazie de a zice… “uite că v-a facut şi primăria ceva frumos în oraş”. Stingem lumina şi ne urcăm în gipane imense…

Daca vrei aşadar să ai un impact cu adevărat folositor asupra mediului, atunci lasă lumina aprinsă de Earth Hour, dar scoate-ţi aparatele de pe stand-by în tot restul anului. Aprinde toate luminile din casă de Earth Hour, dar stinge-le în fiecare zi în camerele unde nu te afli. Lasă apa să curgă în voie de Earth Day dar opreşte-o de fiecare dată cînd te bărbiereşti sau te speli pe dinţi – şi dă-i drumul înapoi doar în secundele în care o foloseşti. Fă duş în loc de baie (baie doar de Earth Day! :-P ). Foloseşte 1/4 din şamponul pe care îl foloseşti de obicei. Colectează uleiul prăjit într-o sticlă, nu-i da drumul la chiuvetă. Mergi cît poţi mai des cu bicicleta. Lasă ţigara deoparte şi nu mai jefui copacii ca să faci ditamai focul de tabără. Şi aşa mai departe! Poate că după aceea nici nu vei observa Earth Hour, pentru că îţi va fi intrat deja în obişnuinţă.

Pe scurt: rîzi în voie de aceste evenimente care sunt bune numai pentru vedete scăpătate care vor să iasă în faţă.

Eu nu particip, dar voi continua să îmi fac vacanţele şi multe week-end-uri cu ieşiri in natură, fără să consum energie electrică, să merg cît pot de mult pe jos, să selectez gunoiul atît cît îmi permit condiţiile, să plantez cîte ceva…  Salvaţi, falşilor, ce vreţi! Succes… oricum scapă cine poate!

8 comentarii la „Ora pămîntului… ipocrizie tipic ne(o)-moldovenească

 • 26 martie 2011 la 12:21
  Permalink

  fiecare cu opinia sa..nu te cunosc..dar iti pot pune o intrebare..chiar vei face ceea ce ai spus ca vei face??chiar nu cred..bine poate 1 zi..o luna..dar nu mai mult..si ideea cu faceti baie 1 data in an..e cam iesita din comun..:)sincer..:)…da poate ca prea multa reclama..dar..daca aceste reclame sunt in strare sa convinga macar o persoana sa stinga lumina 3600 de secunde in an..acesta deja e un plus…si daca 131 de state sunt stare sa o faca…atunci asta inseamna ceva…incearca sa gindesti altfel..daca si in aceste 60 min toti am continua sa cheltuim lumina..atunci ar fi inca si mai rau..daca vreai sa ajungi spre ceva mare..incearca sa incepi cu ceva mic..cu doar 1 ora in an….:0 nimik persoanal..doar opinia proprie..

  • 26 martie 2011 la 19:04
   Permalink

   Această „acţiune” e o divesrsiune în fapt.
   Oricum în aceste 60 de minute cît stau unii cu luminile stînse, staţiile electrice nu se opresc, ci continuă să lucreze – deci rezultatul este nul.

 • 26 martie 2011 la 20:01
  Permalink

  Shockchat, tu îţi închipui că dacă opreşti un bec e totuna cu a opri o maşina cu benzină! O maşină consumă benzina fireste cît timp are motorul pornit. Dar curentul electric se consumă la fel, indiferent dacă mai mulţi zărghiţi opresc sau nu lumina în casă! Centralele electrice produc exact aceeaşi cantitate de energie electrică – energie care se consumă sau se pierde exact în momentul în care e produsă. Să înţeleg că îţi închipui că o centrală electrică se opreşte şi se porneste aşa.. cît ai bate din palme! Pe de alta parte, dacă destui de multi oameni pornesc lumina în acelasi timp, e posibil ca nişte transformatoare să se prăjească. Asta s-a mai întîmplat prin Occident, unde sunt mai mulţi cretini de-alde voi, care participă la astfel de acţiuni aberante.

 • 27 martie 2011 la 20:37
  Permalink

  In aceste 60 minute ramaine mai multa energie pentru uzinele celor care au inventat acesta diversiune .
  Cu timpul vor propune 60 zile pe an (sa fie mai eficienta protectia mediului) daca problema energetica se va aprofunda, timp in care fabricile nu se vor opri din produs dar pe prostime o deprind cu intunericul 🙂

 • 21 aprilie 2011 la 3:17
  Permalink

  Spectacolul face parte din campania ini iat WWW World Wide Fund For Nature iar municipiul Boto ani a fost invitat pentru a doua oar anul acesta s se al ture ora elor din ar care trag un semnal de alarm cu privire la schimb rile climatice care au loc in lume i la degradarea mediului inconjur tor. La Boto ani in Pia a Revolu iei copiii Cheia Sol Trupa Pasiuni pe Corzi Unik Dance care vor canta i dansa vor aprinde aproape de ora 20.30 luminile luman rilor care vor forma cifra 60 simbolul acestei ac iuni.

 • 23 aprilie 2011 la 1:33
  Permalink

  Concluzia mul i au stins lumina pu ini au in eles de ce dracului i ca iva au uitat s-o mai aprind ..Planeta nu se fute doar din cauza consumului mare de energie. Am fost atat de arogant incat am uitat s inchid lumina i chiar dac mi-a fi adus aminte tot nu a fi f cut ceva..

 • 26 aprilie 2011 la 15:57
  Permalink

  La acestea se vor alatura si 50 de orase din Romania care vor sa faca astfel parte din campania Earth Hour 2011 eveniment organizat la nivel mondial de WWF. In Romania in ultimii trei ani unele dintre cele mai importante institutii au participat la Campania Ora Pamantului urmand exemplul cladirilor emblematice de pe mapamond care au luat parte la strigatul vietii impotriva pericolelor generate de incalzirea globala. Oameni organizatii companii si institutii din toate orasele tarii au marcat Ora Pamantului un eveniment care prin gestul simplu de stingere a luminilor trage un important semnal de alarma la adresa efectelor dezvoltarii iresponsabile.

  • 1 mai 2011 la 13:42
   Permalink

   prostii îndrugați… nici măcar nu ați citit articolul…

Comentariile sunt închise.