Ortodoxofobia degradantă şi anticlericalismul primitiv al lui Tănase

Constantin Tănase calcă din nou pe greble. Într-un material publicat luni, 20 decembrie, în ediţia de luni a ziarului „Timpul”, după un efort intelemctual, editorialistul de la Chişinău ajunge la concluzia că vina pentru „antidemocratismul” prim-ministrului Vlad Filat o poartă, nici mai mult, nici mai puţin, Biserica Ortodoxă din Moldova. Tănase face această afirmaţie referindu-se la cazul solicitării retragerii cărţii „Sexul povestit celor mici” din librăriile din ţară. „Cu certitudine, premierul a făcut acest pas presat de cercuri clericale influente, poate chiar de conducerea Mitropoliei Moldovei”, afirmă redactorul şef al ziarului „Timpul”.

Luând în consideraţie că PLDM şi premierul sunt mult mai apropiaţi de cercurile neoprotestante, daţi-mi voie să mă îndoiesc că Biserica Ortodoxă ar putea avea un cuvânt greu în astfel de probleme. Este deajuns să ne amintim ce soartă a avut iniţiativa introducerii în şcoală a cursului „Bazelor Culturii Ortodoxe” susţinută de sute de mii de părinţi. Chiar dacă am presupune că decizia lui Filat ar fi fost „inspirată” de Mitropolia Moldovei, nu am putea decât aduce laude prim-ministrului pentru o astfel de verticalitate morală. Câţi din politicieni noştrii de astăzi ţin seama de opinia Bisericii?

Nici nu poate fi pus în discuţie faptul că pervertirea copiilor din cele mai fragede vârste este cel mai mare pericol pentru siguranţa morală şi continuitatea biologică a poporului nostru. O persoană integră din punct de vedere moral şi psihic nu poate susţine şi promova printre copii aşa-numita„iluminare sexuală”, aşa cum o fac autorii cărţii „Sexul povestit celor mici”.

În continuare, Constantin Tănase depăşeşte orice limite ale bunului simţ, întrând în aria unei ortodoxofobii degradante şi a unui anticlericalism primitiv: „actuala conducere a Mitropoliei Moldovei manifestă tot mai des atitudini fundamentaliste, antidemocratice, obscurantiste, asumându-şi funcţia de inchiziţie morală. Cu unele rare excepţii, clerul din R. Moldova mai are mult până a avea dreptul să acţioneze în calitate de instanţă morală”.

Desigur, editorialistul de la „Timpul” nu are nevoie de argumente şi dovezi concrete, limbajul de lemn, deprins din şcoala comunistă, pe care a absolvit-o domnul Tănase, tinde să acopere aceste lipsuri. Apelurile la apărarea „cuceririlor poporului” de „obscurantismul creştin” ne readuc în memorie campaniile antibisericeşti din perioada Rusiei bolşevice.

Editorialul din Timpul lasă deschisă întrebarea: ce sau cine reprezintă o „instanţă morală” a societăţii noastre, după Constantin Tănase? Partidele politice, societatea civilă, mass-media, intelectualitatea sau poate chiar autorii propagandei degradante întitulate „Sexul povestit celor mici”?

Dacă judecăm prin prisma rezultatelor sondajelor de opinie, marea majoritate a populaţiei consideră că anume Biserică Ortodoxă este unica instanţă morală a societăţii. Cu toate astea,  prea „liberalul” şi prea „democratul” Constantin Tănase nici nu vrea să audă de  libertatea şi voinţa „demosului”. Este vorba de miopie sau rea-voinţă? Care este diferenţa dintre „liberalul” şi „democratul” de la „Timpul” şi bandele de bolşevici care executau reprezentanţii clerului şi demolau bisericile?

În istorie toţi tiranii au venit la putere cu propria lor măsură a „moralei”, identificând întotdeauna singura instanţă „imorală” din societate: Biserica. Reieşind din aceasta, instituţiile care se opuneau Bisericii (NKVD, Partidul Comunist etc.), au fost „perfect morale” şi „progresiste”. Astfel, astăzi este „perfect morală” clasa politică, societatea civilă, mass-media, cercurile de afaceri, funcţionarii de stat, poliţia şi intelectualii. Anume toate aceste instuţii „perfect morale” menţin în viaţă de 20 de ani acea „democraţie morală” de care ne vorbeşte Contantin Tănase. Doar Biserica, după „Timpul”, rămâne o piedică în „iluminarea” şi „moralizarea” deplină a norodului moldovenesc.

Ferească-ne Dumnezeu de „morala” tovarăşului Tănase!

sursa: blogul lui Octavian Racu

5 comentarii la „Ortodoxofobia degradantă şi anticlericalismul primitiv al lui Tănase

 • 20 decembrie 2010 la 22:14
  Permalink

  Camarazi, cine e autorul articolului?

 • 20 decembrie 2010 la 23:10
  Permalink

  Tanase stie tare bine ce spune , e cel mai bun si cel mai liber jurnalist de la noi …actuala conducere a Mitropoliei Moldovei sunt niste comunisti boriti cu mentalitate primitiva

 • 24 decembrie 2010 la 0:31
  Permalink

  Ştefane, cînd am citit eu articolul, nu era indicat autorul.

Comentariile sunt închise.