Pămîntul strămoşesc

Una din valorile de temelie ale neamului nostru este pămîntul – locul dat de Dumnezeu pentru a ne pregăti de viaţa cea veşnică, pentru a ne dobîndi pîinea cea de toate zilele, locul care păstrează osemintele strămoşilor, spaţiul de dăinuire a românilor ca neam.

Mulţi ar spune că ne aflăm într-un loc foarte nefavorabil, dat fiind că am fost şi sîntem ca popor şi ca teritoriu în calea poftelor celor ispitiţi, care nu sînt puţini. De fapt dacă ne-am uita la partea plină a păharului, încercările la care a fost supus acest popor au reuşit să-l purifice de neghina cea rea.

Pămîntul românesc este delimitat de spaţiul Carpato-Danubiano-Pontic, avînd o formă concentrică, atît ca formă de relief, cît şi ca extindere a populaţiei autohtone. Procesul de etnogeneză a românilor avînd loc în spaţiul intracarpatic, ca să se extindă mai apoi în toate direcţiile. Şi mai interesant este faptul că şi rîurile din jurul munţilor Carpaţi, sînt ca nişte hotare, curgînd aproape paralel cu amplasarea munţilor, bazinul hidrografic făcînd parte în totalitate din bazinul Mării Negre. Nici un popor de pe acest Pămînt nu are o asemenea alcătuire a teritoriului său. Gh. Vîlsan, un mare geograf român, caracterizează şi el într-un mod inedit forma spaţiului nostru strămoşesc: „Teritoriile româneşti prezintă o cetate centrală încadrată de munţi, coline, cîmpii şi apoi fluvii pe care aleargă hotarul” .

Aspectul geopolitic al amplasării teritoriilor istorice româneşti relevă o importanţă şi mai mare:

 • Ocupă o bună parte a fluviului Dunărea, cît şi gurile sale de vărsare;
 • Face legătura dintre Europa occidentală şi Extremul Orient sau Orientul Mijlociu prin partea de nord a Mării Negre;
 • Se află aproximativ la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator şi dintre Oceanul Atlantic şi Munţii Ural;
 • Reprezintă o răscruce dintre civilizaţia ortodoxă şi cea apuseană;
 • Desparte în două slavii de Sud (Balcani) de cei de Est;
 • Mai multe veacuri la rînd am fost poporul care a ţinut piept şi apărat lumea creştină de urgia musulmană.

Putem spune cu siguranţă că consecinţele geostrategice ale amplasării teritoriilor româneşti s-au manifestat pînă acum mai mult nefavorabil şi cauzele par a fi mai mult de ordin intern, neamul nostru nereuşind să creeze un stat puternic atît de mare încît să cuprindă toate pămînturile strămoşeşti: Ţara Moldovei(cu Bucovina şi Bugeacul), Olatul Voziei, Muntenia, Dobrogea, Oltenia, Banatul în întregime, Timocul, Crişana (pînă la Tisa), Maramureşul, Transcarpatia, Pocuţia. Cum se face că actual mai mult de jumătate din teritoriile româneşti nu se află în componenţa statului român?  Întrebarea aceasta trebuie să ne roadă pe toţi din adîncurile sufletului şi existenţei noastre şi să reprezinte un imbold pentru refacerea hotarelor strămoşeşti, într-o ţară cu adevărat românească, care să strălucească ca soarele de pe cer!

Autor: Adrian Macari

13 comentarii la „Pămîntul strămoşesc

 • 9 februarie 2011 la 2:49
  Legătură permanentă

  Felicitari pentru articol, un debut reuşit, dacă Neamul va avea mai mulţi fii de aceştea şi pamânturile o să fie recuperate până la ultimul milimetru.
  E ştiut că nu odată în lumea acesta s-a întâmplat că şi popoare migratoare au obţinut propriile pământuri, totul a depins de Dumnezeu şi popoarele date. Cu atât mai mult că nu suntem migratori şi încă suntem majoritari pe 2/3 din aceste pământuri rămâine doar să ne întoarcem la Dumnezeu şi calea noastră istorică, abandonând căile propuse de „binevoitorii” din răsărit şi de la apus.

 • 9 februarie 2011 la 9:21
  Legătură permanentă

  Bravo Adrian! felicitari! un material exemplar. Cu noi este Dumnezeu!

 • 9 februarie 2011 la 11:43
  Legătură permanentă

  Totul e bine si frumos, doar ca capitala trebuie mutata la Chisinau.

 • 9 februarie 2011 la 20:09
  Legătură permanentă

  Eu stau şi mă gîndesc, nu cumva noi, prin lenevia noastră comitem o nelegiuire în faţa Domnului, neapărînd pămîntul care ne-a fost dat?

 • 9 februarie 2011 la 22:26
  Legătură permanentă

  Măi băieţi măi e foarte bine să scriem, dar marea noastă înşelare este să credem că e deajuns scrisul pentru a salva neamul, pămîntul şi legea noastră strămoşească. În lume sunt milioane de cărţi şi documente pe care chiar dacă ne+am strădui să le cunoştem nu ne+ar ajunge o viaţă de om. Cel care plăteşte acela comandă muzica. Şi împotriva adevărului se toarnă tone de texe pentru ca să spele memoria milenară şi efortul nostru de al scoate la lumină. Toată mass-media din lume lucreză în această direcţie şi ne aduc la condiţia înşelătoare de ale sluji în toate sferele vieţii sociale. Cînd de fapt toate modele sunt prezente în natură şi istoria noastră, trebuie doar să avem credinţă în puterea noastră şi să lupăm în fiecare zi de a readuce omul în starea lui spirituală de la începuturi. Şi să punem odată şi odată început bun la temelia renaşterii ca popor şi ca neam.
  http://www.youtube.com/watch?v=82rVJ19hF5k&feature=more_related

 • 10 februarie 2011 la 11:59
  Legătură permanentă

  Vik, kiar crezi ca cele spuse de tine sunt mai putin utopice decat iluziile baietilor de la NDM?

 • 14 februarie 2011 la 10:55
  Legătură permanentă

  Si eu tot am impresia ca e o secta.Si eu is pentru reintregirea neamului numai ca harta asta a voastra cam e prea fantastica.Voi oare chiar credeti ca tarile vecine in conditiile realitatii actuale ne vor da asa de simplu teritoriile pe care traesc etnici romani?Si oare chiar credeti ca cei care locuiesc pe teritoriile respective ard de nerabdare sa se reuneasca cu „Patria Mama”?La urma urmei ce schimbari pozitive ar interveni pentru ei daca asa „istorie alternativa” s-ar adeveri?

 • 15 februarie 2011 la 13:34
  Legătură permanentă

  ma tem doar ca Pocutia si Transnistria nicodata nu au fost ale noastre. Iar daca noiam pretinde la ele, nu am fi deloc mai bunid ecat porcii de cotropitori, care inca ne mai stau in carca! 🙂

 • 16 februarie 2011 la 20:24
  Legătură permanentă

  Ko4uepy, poate e o iluzie? poate halucinaţii?
  Atît timp cît nu îţi argumentezi suspiciunile – nu faci altceva decît să arunci vorbe în vînt.

  Anonymous, acesta e idealul românesc, nimeni nu zice că trebuie să punem mîna pe arme pentru a le elibera.
  Acesta trebuie să ne fie scopul existenţei noastre.

  Sergiu, această hartă reprezintă arealul locuit de români, harta etnică, dar nu juridică.
  Dacă am fost aproape o mie de ani sub ocupaţie – înseamnă asta că nu am existat sau că am pierdut dreptul asupra pământului nostru strămoşesc?

  Sasha,

 • 15 aprilie 2012 la 15:41
  Legătură permanentă

  ne duce la razboi nu ca ar avea de ales vecini cred ca am castiga numai ca tre sa le luam pe rand ca de se unesc suntem praf.

Comentariile sunt închise.