Parlamentul European dezbate posibilitatea de a incrimina prostituția

Activiștii antiprostituție și politicienii care vor incriminarea prostituției speră ca succesul înregistrat de țări precum Franța, Islanda, Norgevia și Suedia, care au scos în afara legii cumpărarea de servicii sexuale, să inspire dezbaterea din Parlamentul European, care va avea loc în doar câteva zile. 

Pe de altă parte, scrie Time, numeroși asistenți sociali, precum și uniuni ale lucrătorilor sexuali și chiar guverne europene (cel puțin șapte) spun că o astfel de măsură legislativă le-ar pune și mai mult în pericol pe femeile care se prostituează și ar fi o amenințare și pentru clienții lor.

Pro și conta din experiența directă

Suedia a devenit un model de succes după ce, în 1999, a scos în afara legii cumpărarea de servicii sexuale. Pentru prima dată în Europa, clienții erau cei pedepsiți, nu prostituatele. Și, în timp ce presa germană deplângea decizia, spunând că „pentru mișcarea feministă din Suedia legea reprezintă o înfrângere”, numărul de prostituate din Suedia scădea dramatic, de la 2.500 la 1.000-1.500. Zece ani mai târziu, 70% dintre suedezi încă susțineau pedepsirea bărbaților care plătesc pentru sex, și nu a prostituatelor.

Germania, în schimb, a legalizat prostituția în urmă cu mai mult de un deceniu, autoritățile sperând că măsura va asigura condiții mai bune de lucru și mai multă independență femeilor din această industrie. Acest lucru nu s-a întâmplat, subliniază un reportaj Der Spiegel. Din contră, exploatarea femeilor și traficul de persoane s-au agravat. Același reportaj nota că Olanda a ales calea dereglementării (legalizării, n.tr.) cu doi ani înaintea Germaniei. Atât ministrul de justiție al Olandei, cât și poliția acestei țări recunosc că situația prostituatelor nu s-a îmbunătățit palpabil de atunci. Sănătatea lor este mai labilă, iar numărul dependentelor de droguri este în creștere. Poliția estimează că între 50 și 90% dintre prostituate nu practică profesia în mod voluntar.

Austria, Danemarca și Elveția se numără și ele printre țările care au legalizat prostituția și ale căror guverne nu vor renunța la această poziție, deși caută modalități de a îmbunătăți sistemul.

La ce nivel au ajuns discuțiile în România

Prin noul Cod Penal care a intrat în vigoare la 1 februarie 2014, practicarea prostituţiei în România nu mai este considerată infracţiune, ci doar contravenţie, fiind pasibilă de amendă, la fel ca traversarea pe roșu. Aceasta în condițiile în care, în sepembrie 2009, 56% dintre românii intervievați în cadrul unui studiu al eResearch Corp, citat de realitatea.net, se declarau în favoarea legalizării prostituției.

Ca să avem o imagine mai largă a fenomenului, e bine de știut că România este principala sursă de sclavie din Uniunea Europeană, așa cum arată un raport întocmit de Comisia Europeană. Patru din cinci femei de pe teritoriul UE obligate să se prostitueze sunt de naţionalitate română, arată raportul realizat de Comisia Europeană. Documentul arată că cele mai multe victime ale acestui fenomen se înregistrează în rândul femeilor, iar România şi Bulgaria se află în fruntea clasamentului statelor europene în ceea ce priveşte sclavia modernă. 61% din totalul mondial al actelor de trafic uman provin de pe teritoriul Uniunii Europene.

sursa: semneletimpului.ro