Partea întunecată a Imperiului Apple

Activiştii chinezi din domeniul ecologiei protestează contra activităţii Apple în China: „furnizorii gigantului electronic exploatează muncitorii şi poluează mediul înconjurător”.

Institutul pentru Afaceri Publice şi de Mediu(http://www.ipe.org.cn/en) a publicat pe 31 august un raport (http://www.ipe.org.cn/Upload/Report-IT-V-Apple-II.pdf) de 46 de pagini, despre activitatea poluantă a reţelei din 27 de producători, ce furnizează componente pentru compania Apple.

Aceşti furnizori poluează aerul, lacurile şi rîurile în regiunile de producţie. Uzinele aruncă în rîurile adiacente deşeuri industriale fără a le curăţa, testările au indicat concentraţii înalte de cianură şi metale grele ca nichel şi cupru. În jurul unor asemenea centre industriale aerul este în permanenţă insuportabil, populaţia din regiune plîngîndu-se că au dureri de cap, le lăcrimează ochii şi au probleme respiratorii.

Oamenii ce lucrează pentru Apple sînt în pericol. În februarie 2011, recunoaşte compania, оn timp ce curăţau monitoare cu agenţi chimici periculoşi, 137 de angajaţi au fost intoxicaţi. În mai 2011 în urma unei explozii la o fabrică a companiei Foxconn, care produce iPad-uri, au decedat 3 oameni, iar alţii 15 au primit leziuni grave. „iPad-uri acoperite cu sоnge” – le-au numit activiştii ecologişti, în raportul despre compania Foxconn – unul din principalii furnizori, totodată cel mai puţin cunoscut.

Americanii nu prea vorbesc despre aceea cum produc iPhone-urile şi iPad-urile, însă este clar că însăşi compania Apple nu produce nimic, ci primeşte totul de la furnizorii din China.

Reprezentanţii Apple afirmă că nu toate cele 27 de companii ce apar în raport sînt furnizori pentru ei, dar nu au precizat care anume.

Apple comunica оntr-un interviu pentru New York Times că cere de la furnizorii săi „Condiţii bune pentru angajaţii lor şi măsuri de protecţie a mediului ambiant”.

Оnsă activiştii ecologişti din China nu sînt siguri de asta, chiar mai devreme, în ianuarie 2011, acuzînd Apple de оncălcări. „Apple pretinde a fi o companie verde”, dar după publicarea primului raport situaţia nu s-a schimbat în domeniul protecţiei mediului, nici condiţiile de muncă a angajaţilor nu au fost îmbunătăţite.

De mai mult timp gigantul Apple este criticat pentru poluare. Anul trecut 18 angajaţi Foxconn s-au sinucis, activiştii în domeniul protecţiei drepturilor omului afirmă că numărul real este mult mai mare. Cauzele fiind mai multe: condiţiile grele de muncă, lucru supraprogram neremunerat, condiţii precare de lucru.

Apple nu este unicul transnaţional căruia i-au fost aduse acuzaţii despre încălcarea normelor de drept internaţional în ţările „lumii a treia”. Dar, din cauza confidenţialităţii şi secretomaniei acestei corporaţii, ea este acuzată în deosebi. Metodele Apple dau de înţeles că nu prea există şanse ca deşeurile periculoase să fie şi în viitor utilizate. Apple nu vrea să facă publică lista furnizorilor săi, ca producţia sa să fie supusă unui control public.

Cel mai mare dezastru tehnologic a avut loc în India, în decembrie 1984, cînd în urma unei explozii la o fabrică de pesticide, au murit imediat 3787 oameni, alţi circa 3000 murind în prima săptămînă şi încă circa 8000 au murit ulterior. În total în urma acestui accident au avut de suferit 558 125 oameni.

sursa: http://www.handelsblatt.com