Partidul Comuniştilor din Transnistria a înaintat un ultimatum autorităţilor regiunii

Comitetul Central al Partidului Comuniştilor din Transnistria ameninţă autorităţile regiunii cu acţiuni de protest de amploare, „dacă preşedintele şi cabinetul de miniştri nu vor renunţa la planurile de majorare a tarifelor la serviciile comunale, nu vor lua sub control preţurile la produsele alimentare şi la medicamente, nu vor asigura majorarea salariilor li pensiilor pînă la minimul real de existenţă”.

Despre aceasta se arată în declaraţia CC a PCT, citată de agenţia INFOTAG, referitor la intenţia conducerii Transnistriei de a majora din anul viitor tarifele la serviciile comunale pentru populaţia regiunii.

În opinia comuniştilor, „o asemenea politică tarifară este în stare să încalce pacea civilă destul de fragilă şi poate duce la tulburări sociale”.

„Ministrul Economiei, Elena Cernenco, explică această intenţie prin tendinţa de a armoniza politica tarifară cu cea rusă. Însă nici preşedintele, nici cabinetul de miniştri nu întreprind măsuri pentru a apropia salariile şi pensiile transnistrene de cele ruseşti”, susţin autorii declaraţiei.

Ei au amintit că în ultimul timp în Transnistria „s-a produs deja o majorare bruscă a preţurilor la produsele alimentare cele mai necesare, a crescut preţul la serviciile comunale”.

„Guvernarea transnistreană a adus propriii cetăţeni la o existenţă mizeră. Pe acest fundal creşte de neconceput bogăţia anumitor persoane din clasa superioară şi elita financiară a republicii. CC al PCT declară protestul ferm împotriva unei asemenea „armonizări”, care, în realitate, va avea noi consecinţe pentru popor”, se arată în declaraţia comuniştilor.

După cum a informat anterior INFOTAG, în luna mai autorităţile Transnistriei au aprobat politica tarifară pentru monopolurile naturale pentru anul 2012, ţinînd cont de necesitatea „reducerii treptate de diferenţei dintre preţul contractat la gaz şi costul acestuia pe piaţa internă”. Potrivit acesteia, tarifele la gazul pentru populaţie se vor majora cu 17-20%, la energia electrică – cu 20,9%, la căldură – cu 15,8-17%, la apă – cu 29%.

sursa: allmoldova.md