Partidul „Svoboda” a părăsit Alianţa Europeană a Mişcărilor Naţionale

Liderul partidului naţionalist „Svoboda”, Oleg Teagnibok a expediat o declaraţie preşedintelui Alianţei Europene a Mişcărilor Naţionale, Bruno Golnisch. Liderul naţionaliştilor ucraineni a comunicat că „Svoboda” consideră imposibilă aflarea formaţiunii sale în calitate de membru observator în această organizaţie europeană.

O astfel de decizie naţionaliştii ucraineni au luat-o în urma declaraţiilor de susţinere a politicii Rusiei faţă de Ucraina şi susţinere a separatismului din peninsula Crimeea, exprimate de conducătorii Alianţei. În declaraţia sa, Oleg Teagnibok regretă că Alianţa Europeană a Mişcărilor Naţionale nu a răspuns aşteptărilor patrioţilor ucraineni.

„Alianţa nu a jucat niciun rol în susţinerea patrioţilor ucraineni în timpul evenimentelor revoluţionare din Ucraina la sfârşitul anului 2013, începutul anului 2014 şi nu au condamnat agresiunea Rusiei împotriva statului suveran Ucraina. Mai mult decât atât, conducătorii Alianţei conduse de domnia voastră, Bela Kovacs, care deţine şi funcţia de vice-preşedinte al partidului Jobbik, a participat personal la acţiunile de susţinere a Rusiei în Crimeea şi în organizarea aşa-numitului referendum de autodeterminare a Crimeei, încălcând Constituţia Ucrainei pe teritoriul ocupat de armata rusă”, se spune în adresare.

Alianţa Europeană a Mişcărilor Naţionale (AEMN) este un partid european, înfiinţat în octombrie 2009, care reuneşte mai multe formaţiuni de extrema dreaptă din Europa. AEMN cuprinde partide naţionaliste din Ungaria, Italia, Bulgaria, Marea Britanie, Spania, Portugalia şi Suedia. Unul din fondatorii Alianţei a fost Frontul Naţional din Franţa, însă din anul 2011, această formaţiune a părăsit AEMN, aderând la Alianţa Europeană pentru Libertate, un alt partid european de extrema dreaptă.

sursa: mesager.net