Polonia: opoziția conservatoare se opune cedării suveranității naționale

Marea Britanie, care se opune planului franco-german de salvare a valutei euro, are aliați și în fostul lagăr socialist: peste 5 mii de eurosceptici au organizat marți în centrul Varșavei o acțiune de protest. Ei se pronunță împotriva cedarea suveranității naționale, comunică Euronews.

Acțiunea are loc la 30 de ani de la impunerea în Varșavia a legii marțiale. În acest fel, opoziție face o paralelă dintre invazia sovietică și noul plan de salvare a valutei euro.

Criza financiară din UE nu a influențat considerabil Polonia, care se află în afara zonei euro, iar euroscepticii polonezi nu doresc transferarea puterii politice în mâinile birocraților de la Bruxelles.

“Am auzit niște declarații foarte stranii ale ministrului afacerilor externe Sikorski. El a declarat că dorește să cedeze o parte a suveranității Bruxellesului, care ar fi cea care urma să ne conducă în continuare. E scandalos. Astfel de afirmații trebuiesc pedepsite!”, spune unul din participanții la protest.

Demonstrația a fost organizată de principala forță de opoziție – partidul conservator “Dreptate și Justiție”. Liderul ei, Jaroslav Kaczynski învinuiește guvernul lui Donald Tusk de trădarea intereselor naționale. Tusk, dimpotrivă, este convins că integrarea mai sporită va garanta Poloniei securitate și prosperitate.

Jaroslav Kaczynski, liderul opoziției conservatoare, a declarat că actual prim-ministru polonez Donald Tusk și ministrul de externe Radek Sikorski au acceptat să vândă suveranitatea națională Germaniei de dragul unor interese private, scrie EuObserver.com.

„Acesta [noul tratat privind guvernanţa economică comună] reprezintă un atac la adresa suveranităţii noastre, a statutul nostru, a demnității noastre, dar, de asemenea, și intereselor noastre. Doar niște nebuni sau naivi, ar putea crede că alţii, care sunt mai puternici decât noi , vor avea grijă de interesele noastre”, a declarat Kaczinski în cadrul mitingului.

În cadrul ultimelor alegeri prezidențiale din 2010, liderul conservatorilor a reușit să acumuleze 47 la sută din voturile electoratului, ceea ce demonstrează că ideile sale sunt populare printre polonezi.