Populaţia României scade: într-o lună “dispare” un oraş!

Într-o singură lună, populaţia României scade cam cu 6-7.000 de persoane, echivalentul unei comune mari sau chiar a unui oraş. De ce? Au venit pe lume prea puţini copii şi prea mulţi dintre români s-au stins din viaţă.  Specialiştii au calculat că, peste 40 de ani, România va avea cu trei milioane de locuitori mai puţin!

Statisticile privind populaţia României arată realităţi îngrijorătoare. În luna martie s-au născut 15.801 copii, cu 884 mai mult decât în februarie. Numărul persoanelor care au decedat în martie a fost de 23.576, cu 1.873 mai multe decât în februarie. “Sporul natural a fost negativ atât în luna martie, de 7.775 persoane (decedaţii având un excedent faţă de născuţii vii), cât şi în luna februarie, de 6.786 persoane”, a precizat miercuri Institutul Naţional de Statistica, citat de Mediafax.

Numărul născuţilor vii a fost mai mic cu 1.984 în martie 2011 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar numărul persoanelor care au decedat a fost mai mare cu 847 faţă de martie 2010.

Totul pare a evolua în sens negativ în ceea ce priveşte populaţia României: dacă au venit pe lume prea puţini copii şi prea mulţi dintre români au trecut în nefiinţă, numărul căsătoriilor este în declin, iar totalul celor care s-au hotărât să pună capăt vieţii în comun este în creştere. La oficiile de stare civilă s-au înregistrat în martie 3.219 căsătorii, în scădere cu 1.174 faţă de luna precedentă, în timp ce prin hotărâri judecătoreşti definitive s-au pronunţat 3.369 de divorţuri, cu 58 mai multe decât în februarie.

Scenariu pesimist privind populaţia României: 18 milioane de locuitori în 2050

Un scenariu pesimist pentru România, imaginat de Standard & Poor’s, arată că populaţia României va scădea în următorii 40 de ani de la 21 de milioane la 18 milioane de locuitori, populaţia activă se va diminua, iar numărul de vârstnici va creşte vertiginos. Raportul dintre numărul de persoane cu vârsta de peste 65 de ani şi populaţia cu vârste cuprinse între 15 si 64 de ani se va dubla până în 2050 la 54%, de la 21% anul trecut, în principal din cauza ratelor scăzute de fertilitate şi creşterii duratei medii de viaţă.

Sursa: Agenda