Premieră în Turcia: Generalul Ilker Basbug, fostul sef al Armatei, a fost arestat pentru conspirație împotriva regimului islamo-conservator

Inculparea și arestarea preventivă a fostului șef al armatei Turciei, generalul Ilker Basbug, pentru conspirație împotriva regimului islamo-conservator de la Ankara ridică întrebări și suscită îngrijorări în această țară, relatează AFP.

Arestarea unui fost șef al statului major al armelor reprezintă o premieră pentru Turcia. Aflat la conducerea armatei în perioada 2008 – 2010, el a fost arestat vineri pentru constituirea și conducerea unei organizații teroriste precum și pentru tentativa de răsturnare a guvernului.

El a fost imediat transferat la închisoarea din Silivri, în apropiere de Istanbul, unde sunt închiși alți peste 250 de ofițeri, ziariști, universitari și membri ai lumii interlope, acuzați că au conspirat, începând cu 2003, împotriva Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP, născut dintr-o mișcare islamistă) care conduce țara de zece ani.

Acesta este cel mai recent episod al luptei dintre armata și liderii politici islamo-conservatori.

Zeci de ofițeri – în activitate sau la pensie – au fost închiși în ultimii ani în cadrul mai multor anchete legate de prezumtive comploturi care urmăreau răsturnarea guvernului, dar acum avem de-a face cu prima arestare a unui fost număr unu în ierarhia militară.

Armata este considerată apărătoarea regimului laic turc și a răsturnat patru guverne în 50 de ani, printre care cel din 1997 al premierului islamist Necmettin Erbakan, fostul mentor al actualului șef de guvern Recep Tayyip Erdogan.

Ilker Basbug: Acuzații tragicomice

Generalul Ilker Basbug, care a părăsit statul major și s-a pensionat în 2010, a fost convocat joi de ministerul public în calitate de suspect într-o anchetă asupra unei campanii ce urmărea discreditarea partidului guvernamental AKP.

După sapte ore de interogatoriu, Ilker Basbug a fost trimis în fața unui tribunal special care a decis arestarea preventivă.

Ancheta are mai multe ramificații, în special acuzații potrivit cărora mai mulți ofițeri ar fi creat site-uri pentru difuzarea de propagandă antiguvernamentală și pentru destabilizarea Turciei.

Generalul a respins acuzațiile, pe care le-a caracterizat drept „tragicomice”, potrivit agenției Anatolia.

„A fi acuzat de astfel de fapte este pentru mine cea mai grea pedeapsă. După asta, orice pedeapsă nu mă va putea afecta”, a spus acesta, în fața procurorilor.

„Dacă aș fi avut vreodată astfel de intenții rele, în calitate de comandant care controla o forța de 700.000 de oameni, ar fi existat alte mijloace de a acționa”, a adaugăt acesta.

SUA cer o procedură transperantă

Uniunea Europeană a văzut în această arestare „o oportunitate” pentru „întărirea supremației statului de drept”, potrivit lui Peter Stano, purtător de cuvânt al comisarului pentru extindere, Stefan Fule.

Dar Statele Unite, aliat strategic al Turciei în cadrul NATO, au cerut ca generalul să beneficieze de o procedură judiciară „transparentă”.

„Am cerut guvernului turc să se asigure că anchetele în acest tip de dosare sunt efectuate de o manieră transparentă și că toate persoanele acuzate beneficiază de proceduri conforme cu normele internaționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului de Stat, Victoria Nuland.

Armata pierde din influență, în favoarea guvernului conservator

În Turcia, arestarea unui general de rang atât de înalt era inimaginabilă în urmă cu câțiva ani. Generalii atât de mult timp intangibili și-au văzut redusă influența pe măsură ce Ankara efectua reforme pentru întărirea puterii civile, sub pretextul aderării la UE.

Armata turcă, a doua din NATO din punct de vedere al efectivelor, a fost mult timp văzuta drept o garanție pentru Constituția laică a țării. Ea a condus trei lovituri de stat între 1960 si 1980 și a impus demisia unui guvern în 1997.

Pentru analiști, această arestare preventivă demonstrează pierderea de influență cu care se confruntă armata. Dar tot mai mulți denunță înverșunarea împotriva prezumtivilor complotiști și se întreabă dacă nu cumva este vorba de un exces de zel al aparatului judiciar, sub presiunea unui guvern tot mai autoritar.

„Evident, dacă există o crimă ea trebuie pedepsită. Dar a gândi că o astfel de personalitate poate să fugă și să o trimiți așa în închisoare înseamnă a viola prezumția de nevinovație”, spune Ruhat Mengi, în cotidianului Vatan.

Iar editorialista insistă: a închide un suspect care a ocupat o funcție publică atât de importanța arată o interpretare răuvoitoare a legii, care nu prevede arestul preventiv decât dacă suspectul riscă să scape.

Principiul este libertatea, arestul preventiv este excepția, subliniază ea.

Dar excepția a devenit regulă, denunță experții.

„Nu am nicio pentru acești generali și nici pentru dl. Basbug dar pentru ce să-l trimiți în închisoare ca pe un criminal de drept comun?”, se întreabă Aydin Engin, ziarist și scriitor care s-a exilat în Germania după puciul din 1980.

„Aceste arestări sunt nejustificate deoarece toată lumea stie ca acesti suspecti nu vor sa fuga”, spune si Sinan Ulgen, de la Centrul de studii eonomice si politica externa.

„Ceea ce este șocant este ca putem constata cum aceste tribunale speciale decid sistematic și fără excepție arestarea suspecților”, subliniază acest analist, care notează că judecătorii care se pronunță pentru judecarea în stare de libertate sunt transferați la alte tribunale.

sursa:  hotnews.ro