Presa germană despre noi: Moldova între Vest și Est
CHIȘINĂU. În Fața Primăriei din Chișinău flutură drapelul UE, în briza de primăvară. De asemenea ministerele, Curtea de Justiție și Biblioteca Națională au înălțat steagul european, cu ocazia vizitei de miercuri în fosta republică sovietică a ministrului de externe Frank-Walter Steinmeier (SPD) și a omologului său francez Laurent Fabius. Guvernul Republicii Moldova este în mod clar orientat spre vest. La moment, chiar și Uniunea Europeană îi dedică celei mai sărace țări din Europa, cu cei 3,5 milioane de locuitori ai săi, o atenție sporită – o consecință a crizei din Ucraina, țara vecină și a conflictului de acolo cu Rusia. Din 28 aprilie, cetățenii Republicii Moldova nu mai au nevoie de vize pentru a călători în spațiul Schengen, fiind posibil un sejur de până la 90 de zile.
Pentru guvernul pro-european de la Chișinău, liberalizarea regimului de vize este un pas important pe calea integrării europene. Următorul pas urmărit de către președintele Nicolae Timofti îl constituie semnarea unui acord de asociere cu Bruxelles care, conform acestuia, va avea loc până la sfârșitul lunii mai. Mica țară dintre România și Ucraina dorește să acționeze rapid, deoarece un acord de asociere cu UE a fost elementul declanșator al crizei din Ucraina și nici într-un caz nu ar trebui să fie repetat același lucru în țara vecină.
Cu toate acestea, în Republica Moldova opiniile oscilează între Est și Vest. Guvernul Republicii Moldova își exprimă speranța că oamenii vor reacționa cu entuziasm la liberalizarea regimului de vize, pentru că în noiembrie, țara va alege un nou parlament iar în prezent, pe primul loc în sondaje sunt comuniștii orientați către Rusia. Republica Moldova s-ar putea confrunta cu un vot de protest. Mulți sunt nemulţumiţi de actuala guvernare, deoarece, în ciuda unei creșteri economice de 8 la sută, în primele 9 luni ale lui 2013, situația economică rămâne sumbră. Mai mult de 600 000 de moldoveni lucrează în calitate de muncitori în construcții, sau oferă asistență bătrânilor, îngrijesc de copii sau fac menaj în UE sau Rusia.
Acum Moscova face presiuni asupra Moldovei pentru a stopa cursul către Vest a micii republici; interzice exporturile de vinuri și amenință cu introducerea regimului de viză pentru moldoveni și expulzarea lucrătorilor migranți. Nerezolvat este și conflictul Moldovei cu regiunea separatistă Transnistria. Fâșia îngustă de pământ cu o majoritate de populație vorbitoare de limbă rusă s-a desprins de Republica Moldova declarându-și suveranitatea care pe plan internațional nu este recunoscută. Într-un război din 1992 guvernarea de atunci nu a putut cuceri zona. Începând cu anul 1993 Rusia împreună cu ”trupele de menţinere a păcii” staționate acolo, garantează separarea Transnistriei de Moldova.
Decizia cu privire la orientarea spre Vest sau la o apropiere de Rusia este greșită, spune Octavian Ticu, istoric la Academia de Științe și fost ministru al actualului guvern. Republica Moldova a fost întotdeauna împărțită în două. Mulți moldoveni nu sunt interesați de problema cursului politic al țării, declară Ticu: „Oamenii au nevoie de mâncare.” Celebra prezentatoare de televiziune Natalia Morari afirmă: „Înainte de alegerile din 2009, oamenii credeau că viața lor se va îmbunătăți dacă la putere vor veni democrații, acum însă știm că în anumite domenii situația este aceeași care a fost sub comuniști, dacă nu mai rău.” Oamenii și-ar dori noi locuri de muncă, o mai bună îngrijire medicală și o luptă puternică împotriva sărăciei și a corupției. Acuzării unui oficial de rang înalt de corupție, crede Morari, guvernarea i-ar oferi o încurajare asemeni celei oferite în cazul regimului fără de vize cu UE.
sursa: Badische Zeitung