Preşedintele Serbiei a dizolvat Parlamentul – alegeri legislative anticipate

Presedintele Serbiei, Tomislav Nikolici, a dizolvat oficial Parlamentul de la Belgrad, miercuri, deschizand astfel calea organizării de alegeri legislative anticipate pe 16 martie.

Decizia liderului sarb vine dupa ce partidul principal al tarii, Partidul Sarb Progresiv (PSP) a transmis ca are nevoie de un mandat mai puternic pentru a accelera reformele, informeaza agentia Reuters.

PSP este cel mai popular partid al Serbiei, iar liderul sau, Alexandar Vucic, este vicepremier in coalitia de guvernamant condusa de prim-ministrul socialist Ivica Dacici, pe care este posibil sa il inlocuiasca dupa alegeri.

Coalitia guvernamentala i-a cerut lui Nikolici, marti, sa dizolve Parlamentul si sa convoace alegeri anticipate, la mai putin de doi ani de la ultimele alegeri parlamentare din tara balcanica.

Presedintele sarb a spus ca votul ar urma sa asigure sustinere populara mai mare pentru reformele economice si sociale din Serbia.

Serbia are ca forma de guvernamant republica parlamentara. Tara este in procesul antemergator aderarii la Uniunea Europeana, lucru pentru care este nevoie de reforme dure.

sursa: ziare.com