Previziuni în domeniul securităţii cibernetice ale companiei Kaspersky

Furtul de date personale, utilizarea tot mai frecventă a programelor de secretizare şi dezvoltarea de programe informatice pentru furtul de bani ar trebui să fie principalele aşteptări de anul acesta în domeniul securităţii cibernetice, conform previziunilor companiei Kaspersky, una dintre cele mai importante pe piaţa programelor antivirus.

Conform unor firme olandeze din domeniul securităţii pe internet, România este una dintre cele mai afectate ţări de un atac informatic de săptămâna trecută, care a infectat sute de mii de calculatoare, prin intermediul unei reclame. Nu se ştie cine a realizat presupusul atac informatic, dar scopul acestuia pare să fie controlul de la distanţă a computerelor infectate şi obţinerea de date şi informaţii personale ale utilizatorilor.

Specialiştii Kaspersky estimează în prognoza pentru anul acesta că tot mai multe ţări îsi vor pune problema limitării sau a blocării prin lege a utilizării serviciilor de comunicaţii care au infrastrucură pe teritoriul altor state. Tendinţa de izolare pe teritoriul naţional a comunicaţiilor electronice s-a accentuat după scandalul declanşat anul trecut de dezvăluirile fostului consilier al Agenţiei Naţionale de Securitate din Statele Unite, Edward Snowden.

Germania a anunţat deja, la sfârşitul anului trecut, că toate comunicaţiile dintre autorităţi vor fi realizate doar prin intermediul infrastructurii de pe teritoriul Germaniei. Decizia vine după ce – conform dezvăluirilor lui Edward Snowden – s-a aflat că serviciile secrete americane au interceptat convorbirile cancelarului Germaniei, Angela Merkel. Şi Brazilia a anunţat, după ce s-a aflat că Statele Unite au interceptat comunicaţiile electronice ale preşedintelui Dilma Russef, că intenţionează să realizeze o reţea paralelă cu internetul pentru comunicaţii între autorităţi.

Experţii Kaspersky Lab se aşteaptă ca infractorii cibernetici să îşi rafineze metodele prin care păcălesc diverse persoane prin intermediul telefonului mobil, dar şi la versiuni noi ale programelor de tip Trojan.

Destul de probabil, se arată în analiza Kaspersky, programe Trojan dedicate telefoanelor inteligente vor bloca accesul utilizatorilor infectaţi la contacte, fotografii, date personale şi corespondenţă, până la plata unei sume solicitate pentru deblocare. Cele mai vizate telefoane inteligente vor fi cele care utilizează sistemul de operare Android.

sursa:  rador.ro