Primul transplant de inimă artificială complet autonomă efectuat cu succes VIDEO

Intervenția a fost efectuată miercuri (18.12.2013) anunțul oficial fiind făcut astăzi.

Proteza a fost realizată acum câțiva ani de specialiștii companiei Carmat, înființată de celebrul   cardiochirurg  Alain Carpentier, în colaborare cu alte companii printre care și  EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) companie europeană în domeniul aerospațial.

Proteza creată  se deosebește de alte “inimi artificiale” de până acum prin faptul că nu necesită intervenția din exterior pentru reglarea funcției în cazul variației intensității efortului fizic efectuat de purtător.

Ea imită în totalitate o inimă umană normală cu două ventricule care mobilizează sângele aşa cum o face muşchiul cardiac, prin senzori care permit accelerarea inimii, decelerarea, creşterea debitului, scăderea debitului. Dacă bolnavul doarme, debitul scade. Dacă bolnavul urcă scările, atunci îl măreşte, iar proteza nu are nimic de-a face cu o pompă mecanică.

Pacientul operat miercuri,  suferea de o insuficienţă cardiacă decompensată, cu un pronostic vital nefavorabil în cazul amânarii transplantului, pacientul nu beneficia de nici o alternativă terapeutică. Nu se ecsclude că fără intervenție el ar fi decedat în mai puțn de o lună.

La moment, pacientul  “ se află sub supraveghere medicală, în secția reanimare, este conştient şi dialoghează cu familia sa”, precizează reprezentanţii companiei.

În următoarele săptămâni și luni vor mai fi efectuate încă câteva intervenții similare în alte trei spitale franceze, declară medicii.

La momentul actual, prețul unei astfel de inimi artificiale, care cântărește 900g  se ridică la 80.000 euro.

După părerea specialiștilor, această proteză va permite salvarea anuală a câtorva zeci de mii de vieți omenești.  Numai în Franța anual decedează de insuficiență cardiacă 32 mii pacienți, majoritatea lor fiind  în așteptarea unui donor.

sursa: ITAR-TASS