Problema solidarizării conducerii Republicii Moldova cu Euromaidanul și separatismul transnistrian
Conducerea Republicii Moldova prin declarații nenumărate s-a arătat solidară cu euromaidanul ucrainean. Mai mult, fostul prim-ministru Vlad Filat pe 7 decembrie a susținut și un discurs în Kiev, încurajînd manifestanții în aspirațiile lor pro-europene (UE). Este și firesc odată ce conducerea Republicii Moldova are aceleași aspirații. Însă întrebarea pe care o punem noi este, cine sunt acei oameni cu care s-a solidarizat conducerea Republicii Moldova?
Răspunsul nu este atît de simplu cum s-ar părea și are urmări complicate.
În rîndurile manifestanților s-au aflat membri şi simpatizanți ai partidelor de opoziție “Udar” “Svoboda” și “Batkivșina”. Pînă aici nimic deosebit. Dar nu au fost doar aceștia. Nervul euromaidanului a fost constituit din membrii blocului extremist de dreapta “Pravy Sektor”(Sectorul de Dreapa), alcătuit din 5 grupări printre care și “UNA-UNSO”. Anume membrii Pravii Sector au fost cei care au asaltat clădirile administrațiilor regionale din Ucraina, s-au luptat cu forțele de ordine din Kiev și au fost 24/24 prezenți pe euromaidan. Fără aceștia euromaidanul s-ar fi risipit în cîteva zile ori cel puțin ar fi fost mult mai puțin numeros și în fruntea Ucrainei ar fi continuat să se afle aceiași oameni. Ei au creat atmosfera mobilizatoare și de semi-război și au alcătuit efectiv locomotiva euromaidanului care a sfîrșit prin a aduce în fruntea statului politicieni pro-europeni (UE). Cine sunt dar aceștia? Nu avem aici scopul de a alcătui geneza, structura și activitatea Pravy Sektor ci vom prezenta doar acele informații care au legătură directă cu Republica Moldova.
S-a spus că una din grupările pro-eurupenei Pravy Sektor este UNA-UNSO. Ceea despre ce media și conducerea Republicii Moldova va prefera să nu vorbească este faptul că UNA-UNSO a fost un participant activ al conflictului armat transnistrian. Și aceasta nu a luptat de partea Moldovei. După cum spun sursele1, pe durata întregului conflict de partea separatiștilor au luptat 400 de membri UNA-UNSO dintre care mai mult de 60 au primit și medalii “Aparatorul Transnistriei”. Și este de presupus că nu le-au primit neavînd merite de luptă contra soldaților Republicii moldo-române (Moldova). Membrii UNA-UNSO care au fost răniți în timpul luptelor au primit și apartamente în Tiraspol.
UNA-UNSO (acum Pravy Sector) în Transnistria în timpul conflictului armat
Acum, Pravy Sektor susține separatismul transnistrian nu doar la nivel grup (UNA-UNSO) ci la nivel de bloc, doar că separatismul nu e de tip rusesc ci de tip ucrainean. Însă aceasta nu are vreo relevanță. Astfel, pe pagina Pravy Sektor de pe un sait de socializare a apărut imaginea steagului Ucrainei cu inscripția “Orașul ucrainean, Tiraspol, e acolo unde rîul Nistru curge”, “Tiraspol” fiind scris în culori negru-roșu, culorile simbolice Pravy Sektor.
Mai trebuie menționat că la manifestațiile și confruntările de pe euromaidan au participat și 100 de transnistrieni. Se anunță că printre ei sunt și veterani ai războaielor locale2, iar războiul de pe Nistru desigul e și el unul local. Pe euromaidan aceștia au făcut parte din rîndurile Pravy Sektor.
Răspunzînd la prima întrebare (cine sunt acei oameni de pe euromaidan cu care conducerea Republicii Moldova s-a solidarizat) spunem că aceștia sunt pro-europeni (UE), în miezul cărora se află oameni care susțin cauza separatistă și au luptat armat contra statului Republica Moldova. Astfel încurajarea necondiționată, fără rezerve și discernămînt de către conducerea Republicii Moldova a euromaidanului integral (inclusiv Pravy Sektor) ridică un semn de întrebare asupra verticalității și credinței față de stat și popor a conducerii Republicii Moldova. Și aceasta cu atît mai mult cu cît pe 23 februarie limba română în Ucraina a fost lipsită de statutul de limbă regională. Duhul slugărniciei și înăimirea față de cei numiți partenerii externi face ca conducerea Moldovei să nu observe voit sau nu, că batjocorește însăși statalitatea pe care o reprezintă, pe veteranii moldo-români care au luat parte la războiul transnistrian precum și amintirea acelor sute de soldați și civili morți pentru integritatea țării.
1. http://www.segodnya.ua/world/20-let-konfliktu-v-pridnectrove-una-unco-pohibali-ukraintsy-i-my-dolzhny-byli-ikh-zashchishchat.html
2. http://tiras.ru/evrazija/39551-pridnestrovcy-byli-na-maydane-i-ponesli-poteri.html
F. L.