Proiectul BASARABIA: Ideea

de Octavian Racu

BasarabiaPuterea, capabilă să scoată țara din criză, poate apărea doar în rezultatul unificării într-un întreg a părților divizate. Pentru aceasta este nevoie de a pune în mișcare energiile sociale, lucru care necesită o viziune integrală asupra lumii, care ar explica esența proceselor și niște purtători ai ideii, uniți într-o echipă.

Fără idee patrioții sunt, asemenea unui medic, care descrie amănunțit durerile bolnavului, dar nu face diagnoza și nu propune metode de tratament ai bolii. Nu putem lupta pentru tot ce este bine și împotrivă a tot ce este rău, fără să precizăm ce este binele și ce este răul. Israelienii și palestinienii luptă pentru bine. Problema este că ambii au viziuni diferite asupra ceea ce este binele. Nu poți construi „la general” o Românie sau Republică Moldova bună, fără să precizezi ce model politic ar putea presupune acest lucru, așa cum nu poți crea un motor „bun”, fără a preciza principiul funcționării lui. Dacă aveți în mâinile dumneavoastră o bucată de lut, nu veți putea face nimic, dacă nu veți decide, mai întâi de toate, ce doriți să faceți din această bucată, cărămidă sau urcior.

Tentativele de a opera cu energia socială fără un scop concret se transformă în populism. O armată arată comic dacă este compusă doar din obuze, dar îi lipsesc trupe militare. Mult mai comic arată un stat care are doar o economie, dar nu are ideologie. Astăzi energiile patriotice fie sunt aruncate în van, fie au o direcție negativă, deoarece sunt lipsite de o idee clară, care, cel puțin teoretic, s-ar poziționa ca o valoare pentru care merită să mori. Demagogie democratică, naționalism casnic și microbist, avântul unionist, toate acestea reprezintă orice, numai nu o idee. Chemările la combaterea scăderii indicelui economic și ratei natalității, combaterea creșterii mortalității și a criminalității, la fel, nu reprezintă o idee. Acestea nu sunt decât niște constatări a existenței unor tumori, însă pentru înlăturarea tumorii, trebuie să găsim, mai întâi de toate, rădăcinile ei.

Astăzi se vorbește foarte mult despre idee, dar nimeni nu spune ce reprezintă ideea. Ca rezultat, bunele intenții de genul „să fie bine tuturor și să nu fie rău nimănui”, sunt confundate cu o idee.

Ce este ideea? Este principiul primordial, care determină natura obiectului și caracterul activității acestuia. Spre exemplu, ideea motorului constă în principiul trecerii energiei dintr-o stare în alta. Ideea motorului cu aburi este una, a motorului cu motorină alta, a motorului electric a treia etc. În rest, designul, culoare, masa și alți parametri, sunt lucruri secundare. Dorința „ca să lucreze bine”, nu reprezintă o idee a motorului. Până nu vom preciza care este ideea obiectului, fabricare lui este nerealistă.

Statul  este un mecanism giganticIdeea motorului constă în sursa de energie. Ideea statului constă în sursa puterii politiceIdeea modelelor politice provine din diferite principii de formare a puterii politice. În acest context, putem vorbi de existența a trei surse ai puterii politice: Poporul, Forța și Religia. În limita acestor direcții se dezvoltă orice teorie politică.

Puterea fie este aleasă de popor, fie este preluată cu forța, fie este dată de Dumnezeu. Unul din aceste trei variante devine o busolă, care indică direcția generală spre care trebuie să ne mișcăm. În cazul în care nu există direcție, statul este asemenea unei corăbii, care plutește într-o direcție necunoscută. Cum spunea Seneca, unei astfel de corăbii, nici un vânt nu-i va sufla în pânză. O „corabie” fără idee va fi manipulată de Piață.

Adaptare după “Проект Россия”.

7 comentarii la „Proiectul BASARABIA: Ideea

 • 28 aprilie 2011 la 10:32
  Permalink

  RM cu tot cu Transnistria nu are viitor în UE. În plus, din punct de vedere istoric, Transnistria nu este teritoriu moldovenesc. Nu este o idee nouă, dar trebuie luată în considerație.

  • 1 mai 2011 la 13:41
   Permalink

   Cui trebuie UE? Nu avem nevoie de o nouă uniune sovietică!

 • 28 aprilie 2011 la 12:37
  Permalink

  Corect: inlaturarea tumorii.

  Numai ca trebuie sa pui un diagnostic corect alminteri ,,te-a luat dracu,, In sensul ca vei muri.

  Republica Moldova are o tumoare care se numeste Transnistria. Are criminali de razboi(1992),care nu au ajuns la Haga,nici la Nurnberg,nici macar la Chisinau.

  Pe de alta parte,celulele pozitive,care ar putea salva organismul,sunt ori alungate din tara,ori sunt marginalizate si parasite,precum Andrei Ivantoc, si multi din ,,grupul Ilascu,,

  Atata vreme cat conflictul transnistrean nu va lua sfarsit,iar R.Moldova se va afla in continua stare de razboi civil, prosperitatea nu va veni.

  • 1 mai 2011 la 13:40
   Permalink

   Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar îmi pare mie că nu ai identificat corect problemele, soluțiile și eroii…
   Problema principală este viziunea greșită a moldovenilor asupra rostului țării, prosperitatea pentru ce?
   Andrei Ivanțoc și ceilalți din grupul Ilașcu nici pe departe nu sînt eroii…

 • 4 mai 2011 la 17:01
  Permalink

  Aha,deci veteranii de razboi de pe Nistru din grupul Ilascu,nu sunt eroi spui,ci igor smirnov si criminalii de la Tiraspol.

  Cu asta ai spus totul despre tine

  PS: Nu am spus ca solutia e UE.Sunt alte solutii in afara UE si a criminalului smirnov,sau putin.

  • 11 mai 2011 la 13:08
   Permalink

   Există oameni care au luptat și au realizat mai mult decît cei din grupul Ilașcu, doar că nu au fost capturați.
   Capturarea nu îi face eroi pe cei menționați mai sus.

 • 16 mai 2011 la 8:28
  Permalink

  Atunci ce i-ar face eroi? Au luptat pentru un ideal,pentru dreptate,au luptat cu arma in mana pentru a-si apara familiile crestine,de puscariasii violatori eliberati din toata RUsia si trimisi pentru a-l sprijini pe criminalul smirnov.

  De ce sa nu fie eroi? Au luptat pentru neamul romanesc din BAsarabia,contra cotropitoriilor.Nu doar cei din grupul Ilascu,ci toti cei aprox 1500 de luptatpori veterani de razboi inca in viata sunt eroi.

Comentariile sunt închise.