Protest “feminist” la bustul gol împotriva naţionaliştilor francezi (FOTO)

Conferinţa de presă din Paris ocazionată de lansarea candidaţilor Frontului Naţional din Franţa pentru alegerile europarlamentare din această primăvară a fost întreruptă marţi pentru scurt timp de militantele organizaţiei feministe şi anticreştine Femen.

Activistele la bustul gol au defilat strigând “Epidemia fascistă”, o aluzie la scorurile foarte bune din sondajele de opinie ale formaţiunilor eurosceptice, populiste şi naţionaliste din Europa. Acestea au mai avut desenate pe piept steaguri albastre cu stele galbene în formă de cruce încârligată (svastică).

Acţiunea provocatoare a durat doar câteva minute, până la venirea poliţiştilor care le-au reţinut pe cele circa 20 de femei recalcitrante.

Frontul Național a câștigat luna trecuă la alegerile municipale 11 posturi de primar, un record al formaţiunii. Reprezentanţii partidului sunt încrezători că vor obţine o victorie similară şi la alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru 25 mai. Mai multe sondaje plasează FN la peste 20 la sută din opţiunile de vot, înaintea Partidului Socialist.

La succesul Frontului Naţionl contribuie şi strategia de “dediabolizare” iniţiată de Marine Le Pen, după preluarea preşedinţiei partidului de la tatăl ei, în 2011. În vreme ce acesta şocase în repetate rânduri opinia publică prin afirmaţiile sale controversate, Marine Le Pen a îndepărtat din prima linie elementele radicale, încearcând să scape partidul de eticheta de “formaţiune de extremă dreapta”, sintagmă contestată chiar în instanţă. Mai mult, pentru a scăpa de acuzaţiile de “rasism”, pe listele Frontului Naţional au candidat şi cetăţeni cu origini străine, inclusiv câţiva maghrebieni.

Sursa: FrontPress.ro