Radicalii kosovari au organizat proteste violente la frontiera dintre Serbia și provincia Kosovo

Activiștii mișcării radicale albaneze “Autodeterminarea” („Vetevendosje”) au încercat sâmbătă să blocheze punctele de trecere la frontiera dintre Serbia și Kosovo, fapt care a provocat ciocniri dintre poliție și protestatari, comunica presa locală.

O unitate specială a poliției kosovare au oprit 500 de activiști ai mișcării “Autodeterminarea” la câțiva kilometri de punctul de control “Merdare”, aflat în partea de nord al provinciei Kosovo, nepermițându-i să blocheze traficul de mărfuri din Serbia. În același timp, între participanții la acțiunile de protest, în mijlocul cărora se afla și liderul organizației Albin Kurti, au avut loc ciocniri violente.

Se comunică, de asemenea, despre un număr mare de răniți din rând polițiștilor și protestatarilor. “Poliția a utilizat gaze lacrimogene, iar activiștii au atacat forțele de ordine cu bulgări de zăpadă și pietre”, transmite postul public de radio ai provinciei Kosovo și Metohia.

Mișcarea de opoziția “Autodeterminarea”, care dispune în parlamentul autoproclamatei republici de 14 mandate din cele 120, a anunțat în această săptămână, că va bloca posturile de control de la frontiera cu Serbia în semn de protest față de politica economică a Belgradului în adresa provinciei separatiste. Totuși, autoritățile separatiste din Kosovo, care și-au proclamat independența în 2008, precum ;i majoritatea politicienilor, societatea civilă au condamnat această idee. Guvernul Hashim Thaci au promis că va opri orice acțiuni de acest fel.

„Nu vom permite abuzarea dreptului anumitor cetăţeni de a protesta şi de a-şi exprima nemulţumirea în detrimentul liberei circulaţii a celorlalţi cetăţeni şi a bunurilor pe teritoriul Republicii Kosovo”, a afirmat ministerul. Acesta a cerut populaţiei să nu sprijine formele ilegale de nemulţumire, subliniind faptul că Poliţia Kosovo va arăta „zero toleranţă faţă de blocarea ilegală a drumurilor”.

Vetevendosje acuză guvernul prim-ministrului Hashim Thaci de implementarea unor acorduri „care nimicesc Republica [Kosovo] şi forţează Kosovo să îngenuncheze în faţa Serbiei”. Protejarea producţiei locale este în joc, declară Vetevendosje.

Kurti, care a fost reținut de poliție de mai multe ori pentru participarea la acțiuni violente, a promis că acțiunea de sâmbătă va fi una pașnică. De data aceasta, printre manifestanții violenți a fost reținut și liderul radicalilor kosovari.

“Vom realiza ceea ce ne propunem – vom bloca accesul de mărfuri din Serbia”, a declarat Kurti jurnaliștilor, subliniind că își propune impunerea “ unor relații de respect reciproc dintre Kosovo și Serbia”.

Albin Kurti este unul din cei mai popular politicieni din Kosovo. El se pronunță pentru adevărata independență a provinciei Kosovo și împotriva unui dialog cu Serbia. Kurti a organizat mai multe acțiuni de protest în ultimii ani, care degenerau în violențe.

Autoritățile albaneze din Kosovo și-au declarat independența la 17 februarie 2008, cu susținerea SUA și câteva state din UE, în pofida dezacordului Serbiei. Problemele legate de regimul de comerț au intrat în agenda negocierilor tehnice dintre Belgrad și Priștina sub egida Uniunii Europene, însă acordurile semnate nu sunt îndeplinite deocamdată.