Radu Banciu a fost amendat cu 5.000 lei de către Consiliul pentru Combaterea Discriminarii, pentru afirmaţiile la adresa cetăţenilor din Republica Moldova

Realizatorul TV Radu Banciu a fost sanctionat cu amenda contraventionala in valoare de 5.000 lei de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pentru afirmatiile la adresa cetatenilor din Republica Moldova. Colegiul director al CNCD a dezbatut in sedinta de astazi, 29 ianuarie, cazul acesta si a constatat fapta de discriminare multipla, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Consiliului, Csaba Asztalos. 

„Declaratiile in cauza au vizat atingerea demnitatii umane si crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare indreptate impotriva unui grup de persoane pe criteriul de cetatenie, gen, apartenenta etnica si sociala”, a decis Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

Colegiul director a decis sa-i aplice lui Radu Banciu sanctiunea amenzii contraventionale in valoare de 5.000 lei – si obligarea publicarii in doua ziare nationale a rezumatului deciziei CNCD.

Realizatorul TV Radu Banciu a lansat in emisiunea din 20 ianuarie 2014 o serie de acuzatii la adresa Republicii Moldova, afirmand ca aceasta tara este „lider european” in ceea ce priveste consumul de alcool, prostitutie si analfabetism. Acesta a citat un raport publicat de un ONG din Franta, Fundatia Scelles, preluat inclusiv de agentia France-Presse, potrivit caruia 7 din 10 femei din Republica Moldova s-au prostituat cel putin o data pana la varsta de 25 de ani. „Dati-mi voie sa cred ca acest procent depaseste 100% pana la 30 de ani„, a adaugat el, care a revenit la postul de televiziune B1 TV dupa ce a fost in concediu.

Banciu a reamintit ca in emisiunea din 24 decembrie a spus foarte clar ca a cunoscut „cetateni absolut remarcabili” din Republica Moldova.

Asta am si spus atunci. Fratilor, va povestesc ce mi s-a intamplat mie. Am dat acele exemple. Cel care ar trebui sa fie suparat sunt eu. Am citit ca o viitoare jurnalista, m-a pufnit rasul, aflata la Timisoara, din Republica Moldova, mi-a inchis mie gura. Imi pare rau, domnisoara, mie nu poate sa-mi inchida gura nimeni. Va cred, desi nu aveti niciun argument ca nu va incadrati in aceasta categorie de 7 din 10. Dar inca o data spun, acolo, colegele mele nu se incadrau si totusi au facut prostitutie pe bani. Noi cand le spuneam ‘curva’, iertati-mi expresia caci nu spunem ‘prostituate’ cand suntem studenti, ea ne zicea <<dar de ce, ca nu am facut-o pe bani?>>. Dar ea se ducea la decan ca sa treaca, sau la prorector, la rector. Asa ca lasati-ma cu inchisul gurii caci sunt mult mai bine plasat. Pe mine nu ma prindeti in ofsaid niciodata„, a spus Radu Banciu, citat pe site-ul televiziunii de stiri.

sursa: hotnews.ro