Revoluţia gazelor. Ruşii ar putea renunţa la South Stream

Gigantul rus Gazprom a recunoscut pentru prima dată că soarta proiectului South Stream, al cărui cost se ridică la 30 de miliarde de dolari, depinde de evoluţia negocierilor cu Ucraina, scrie cotidianul financiar Vedomosti în ediţia de marţi. În cazul în care condiţiile impuse de Kiev ar satisface Moscova, conducta ar putea rămâne doar pe hârtie, precizează sursa citată.

Proiectul South Stream este o alternativă a ruşilor să transporte gaze în statele europene ocolind Ucraina. Oficialii Gazprom au anunţat, la începutul lunii decembrie, că şi România ar putea fi inclusă în proiect, mai exact o parte a conductei să treacă şi pe teritoriul României, dar acest lucru se va ştii abia după ce va fi finalizat studiul de fezabilitate, adică în 2012.

Informaţia publicată de cotidianul Vedomosti este şocantă, mai ales că şeful Gazprom recunoaşte că realizarea South Stream depinde de discuţiile cu Ucraina. “Realizarea gazoductului South Stream a fost întotdeauna corelată cu negocierile cu Ucraina”, a recunoscut directorul Gazprom, Aleksei Miller. South Stream a fost gândit ca alternativă la conducta ucraineană, prin care monopolul rusesc transportă două treimi din gazul livrat spre Europa. Iar acum Kievul şi Moscova discută din nou despre posibilitatea creării unui joint-venture pe baza sistemului ucrainean de transport al gazelor, arată Agerpres.

Următoarea rundă de negocieri va avea loc pe 15 ianuarie. Dacă părţile vor ajunge la un consens, există trei variante pentru South Stream: construirea gazoductului, dar cu o capacitate mai mică, amânarea sau chiar anularea proiectului, afirmă surse apropiate Gazprom, citate de Vedomosti.

Potrivit planului iniţial, South Stream urma să fie finalizat la sfârşitul anului 2015. Costurile segmentului maritim se ridică la aproximativ 10 miliarde de euro şi al celor terestre prin Europa la 5,5 miliarde de euro. Pregătirea sistemului rusesc pentru acest proiect – reconstrucţie şi extindere – ar necesita 291 de miliarde de ruble doar în 2013-2014. Publicaţia aminteşte că fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko, aflată acum în detenţie, i-a scris zilele trecute o scrisoare preşedintelui Viktor Ianukovici în care îl atenţionează: ‘Să nu vă gândiţi să daţi Rusiei sistemul nostru de transport al gazului. Este ultima noastră resursă strategică’.

La începutul lunii decembrie, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a respins speculaţiile potrivit cărora gazoductul South Stream va ocoli Bulgaria.
Într-o vizită la Belgrad, Alexei Miller a declarat că gazoductul va traversa teritoriul Bulgariei însă a adăugat că Gazprom va lua în 2012 o decizie finală dacă South Stream va trece doar din Bulgaria sau şi prin Bulgaria şi prin România.

Anterior, Alexei Miller a declarat că nu vor exista întârzieri în realizarea gazoductului South Stream, construcţia va începe în 2013 urmând a se finaliza până la sfârşitul lui 2015.

Luna trecută, şeful Gazprom l-a informat pe ministrul român al economiei despre stadiul realizării South Stream. Reprezentanţii Gazprom au afirmat că au găsit resurse de finanţare pentru conducta South Stream, ce urmează să furnizeze gaz Europei, a relatat ministrul Ion Ariton, adăugând că România aşteaptă studiul de fezabilitate al experţilor ruşi vizând construirea gazoductului.

Gazoductul South Stream – proiect comun al companiei ruse Gazprom şi al concernului italian ENI – este conceput să transporte gaze naturale ruseşti spre Europa via Marea Neagră şi ocolind Ucraina. Lungimea tronsonului pe sub Marea Neagră este de 900 de kilometri, la adâncimea maximă de 2.000 de metri. Partea terestră este împărţită în două ramuri: una sudică, ce ar urma să treacă prin Grecia şi să ajungă în Italia, şi una nordică, ce ar urma să treacă prin Serbia şi Ungaria şi ar ajunge în Austria.

sursa: capital.ro