Revoluționarii din Chișinău versus huliganii de la București, în presa și mentalitatea din România

“O revoltă populară cu aspiraţii de revoluţie a redesenat în aprilie 2009 viitorul Republicii Moldova. Evenimentele-fulger de la Chişinău vor scrie, peste ani, o pagină în manualele de istorie. Pe 7 aprilie, vulcanul erupe în Moldova. Ştirile curg în valuri de la Chişinău. Manifestanţii pătrund în clădirile guvernamentale, forţele de ordine intervin cu tot arsenalul represiv, au loc ciocniri dure, se operează zeci de arestări, răniţii încep să umple spitalele, iar din Piaţa Marii Adunări Naţionale se ridică fumul şi mirosul de sânge. Pe imaginile venite la Bucureşti, se văd în mulţime steaguri româneşti”

Cam aşa prezenta Evenimentul Zilei revoltele din Chişinău din 2009, când tinerii basarabeni au ocupat străzile, au devastat străzile, s-au bătut cu poliţiştii, au incendiat şi vandalizat. Adică cam ce au făcut zilele trecute tinerii din Bucureşti. Cu toate acestea, dacă tinerii din Basarabia erau prezentaţi romantic, ca revoluţionari şi anticomunişti, cei din România sunt prezentaţi ca huligani, ultras, drogaţi, viermi, inculţi şi diversionişti. Cu toate că cele două situaţii, la nivelul străzii, sunt absolut identice. Dar de unde această diferenţă enormă, acest masochism cu care ne batem joc de propriul popor. Există, din păcate, o explicaţie.

Nu mai e un secret pentru nimeni că revoluţia de la Chişinău, de care până la urmă s-a ales praful, a fost iniţiată şi susţinută de statul român, prin intermediul SIE. Politicienii liberali şi democraţi din Basarabia, cei pro-România, sunt de mult pe ştatele de plată ale statului român. În timp ce noi suntem victimele măsurilor de austeritate luate de guvernul Boc, Traian Băsescu pompează sute de milioane de euro în Basarabia, probabil susţinut de SUA, cu gândul că orice manevră împotriva Rusiei este un pas înainte în relaţia sa cu NATO şi SUA. Ca la o comandă, presa din România nu a mai încetat din exaltare, în descrierea eroicelor evenimente din Chişinău. Întâmplător cunosc şi eu câţiva basarabeni care au participat la luptele cu poliţia şi vă pot spune că nu se deosebesc cu nimic de huliganii noştri (dintre care cunosc deasemenea câţiva). Ca la comanda serviciilor secrete din România desigur.

Aceleaşi servicii care au impus tuturor ziarelor şi posturilor TV să prezinte violenţele de la Bucureşti cu o deosebită plăcere şi abnegaţie. Cei 50 de tineri, provocaţi evident de jandarmi, mulţi dintre ei care strigau “jos comuniştii” sau “ne-a săturat” nu au mai devenit pe sticlă eroi anticomunişti oprimaţi de o dictatură, ci huligani. Au şi fost lăsaţi de jandarmi să se manifeste, ce-i drept, pentru a avea dovada huliganimului lor. Realitatea din teren a fost secţionată în departamentele de regie a ştirilor. Dacă reporterii de teren erau înjuraţi, bătuţi şi arestaţi de jandarmi, colegii lor transmiteau live doar huliganii care ridicau baricade şi care spărgeau magazine (fără să fure, însă, nimic). Media românească a răspuns unanim la comanda serviciilor şi şi-a făcut datoria. Observaţi câţi jurnalişti anti-Băsescu au întors rapid macazul împotriva manifestanţilor, la comanda.

Mai gravă este însă reacţia lui Crin Antonescu, acest handicapat politic, care cerea ieri arestarea şi pedepsirea huliganilor, în calitatea sa de senator absent sau poate profesor de istorie ratat, asemeni unui procuror comunist. Şi asta în timp ce manifestanţii sinceri îi fac loc la putere lui şi lui Ponta, fără să vrea. Deci care e diferenţa între Crin şi cei care sunt acum la putere? Mai mult, lipsa de orice viziune politică a lui Crin l-a împins să organizeze un miting PNL în capitală, spre furia miilor de demonstranţi apolitici din Piaţa Universităţii. La fel de tristă este şi reacţia sectorului “naţional securist” al presei, în frunte cu Civic Media, Victor Roncea, Cristian Botez şi toţi securiştii pensionari care îi înconjoară, care au cerut jandarmeriei o reacţie şi mai fermă împotriva manifestanţilor. Aceşti jurnalişti ţin cu noi românii, nu-i aşa?

Iar dacă noi ne strângeam în pieţe în semn de susţinere pentru tinerii basarabeni, basarabenii nu fac la fel pentru noi acum.

sursa: NapocaNews