România: Deputații au votat Legea vânzării terenurilor agricole din România

‘Mă bucur că proiectul de lege a trecut foarte repede prin Parlament chiar dacă au survenit câteva modificări. O modificare este aceea prin care se elimină dreptul de preemţiune pentru tinerii până în 40 de ani. Cred că este un proiect de lege foarte important care răspunde necesităţilor şi nevoilor odată cu liberalizarea pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014’, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres.

El a adăugat că este important că vor avea drept de preemţiune, în cazul vânzării unui teren agricol, cei care trăiesc în satele din România.

‘Vom avea comunităţile locale, cei care trăiesc în satele din România cu drept de preemţiune. Dacă şi preşedintele promulgă această lege, practic de la 1 ianuarie 2014, cei care lucrează terenul, cei care sunt vecini şi statul pot avea drept de preemţiune atunci când se vinde un teren. Sper să semneze cât mai repede şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014’, a mai spus Constantin.

Proiectul de lege prevede şi înfiinţarea Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care va prelua activitatea, personalul şi patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului şi va trece în subordinea premierului.

România este obligată prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană să deschidă piaţa terenurilor agricole pentru persoanele fizice din Uniunea Europeană, începând cu 1 ianuarie 2014, până în prezent doar persoanele juridice având acest drept. Vor putea cumpăra terenuri agricole în extravilan cetăţenii români, cetăţenii altui stat membru al UE, cetăţenii statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE), apatrizii cu domiciliul în România, într-un stat membru al UE sau într-un stat care este parte la ASEE şi persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al UE sau a statelor care sunt parte la acordul menţionat.

După numeroase variante prin care se impuneau o multitudine de condiţii celor care doreau să cumpere terenuri pe persoană fizică în România, dar care au fost respinse de Comisia Europeană, forma care a trecut de Senat și a ajuns în Camera Deputaților dă libertate aproape totală cumpărătorului. „Prevederile prezentei legi se aplică persoanelor fizice, cetăţeni români, respectiv cetăţeni ai unui stat membru al UE sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European, precum şi apatrizilor cu domiciliul în România sau într-un stat membru al UE sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European”, se specifică în proiectul de act normativ.