România încearcă să refacă relaţiile economice cu Iranul

Mai mult de 1 miliard de dolari, la atât se ridicau, în trecut, schimburile comerciale între România şi Iran. Acum sunt de 10 ori mai mici, motiv pentru care refacerea relaţiior economice a fost principala temă abordată de o delegaţie a Parlamentului României, care a s-a deplasat în Iran. Nu e simplu însă, Iranul fiind sub o serie de sancţiuni economice din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite ale Americii. Iranul furniza României produse agricole, noi am trimis ani buni produse industriale. Acum, Iranul face afaceri de zeci de miliarde de dolari însă cu alte ţări. 

Un schimb comercial încă dificil de realizat, în condiţiile sancţiunilor economice internaţionale. Politicienii celor două ţări cred că relaxarea embargoului, în urma tratatului de la Geneva şi reluarea discuţiilor pentru eliminarea totală a acestor sancţiuni, obligă Iranul şi România să fie pregătite pentru startul cooperării.

20 iulie este data la care ar trebui să fie luată o decizie în legătură cu deblocarea schimburilor comerciale şi a tranzacţiilor financiare.

Din cauza programului său nuclear, acum doi ani, comunitatea internaţională a supus Iranul unor sancţiuni economice fără precedent. Autorităţile de la Teheran au promis că îşi vor reduce activitatea nucleară, ceea ce a permis ca de anul trecut Iranul să se bucure de o relaxare a sancţiunilor în privinţa exporturilor de petrol.


sursa: ştiri.tvr.ro