Rusia critică SUA şi UE pentru încălcarea drepturilor omului

Ministerul Afacerilor Externe a Rusiei a prezentat primul său raport cu privire la nedreptăţile din alte state, supunând criticii Statele Unite ale Americii, pentru încălcarea drepturilor omului, aducând drept exemplu închisorile din Guantanamo şi sentinţele de condamnare la moarte greşite, demascând şi dublele standarde în ceea ce priveşte critica altor state în acest domeniu, scrie Daily Mail.

„Situaţia din SUA nu este departe de idealurile proclamate de Washington”, se spune în document. Anterior, Moscova a reacţionat bolnăvicios la învinuirile legate de încălcarea drepturilor omului, aduse în adresa Rusiei de către Departamentul de Stat al SUA în rapoartele sale anuale.

„În cadrul bombardamentelor oraşului Tripoli la 19 iunie, au fost ucise zece persoane; în decursul zişei de 20 iunie, în urma loviturilor NATO au decedat 15 persoane, inclusiv 3 copii”, se spune în raport. Obiectivul central al alianţei, în opinia Ministerului rus de Externe, a fost asasinarea preşedintelui Libiei, Muhamar Gaddafi.

În raportul de 90 de pagini, sunt criticate şi statele din Uniunea Europeană, Canada, precum şi Georgiei, însă cea mai mare parte – 20 de pagini, este dedicată încălcărilor în SUA. Raportul nu vizează statele din Asia, Africa şi Orientul Apropiat, cu excepţia celor cinci pagini dedicate operaţiunii militare NATO în Libia. Raportul învinuieşte SUA de încălcarea dreptului la viaţă privată a cetăţenilor şi încălcarea drepturilor musulmanilor americani în cadrul campaniei de combatere a terorismului, comunică Daily Mail.

„Cred că vom studia cu atenţie raportul. S-ar putea să ne ia ceva timp acest lucru. Dar în ceea ce priveşte situaţia legată de drepturile omului, suntem cu desăvârşire deschişi… Nu limităm în niciun fel accesul la documentele legate de drepturilor omului şi avem o presă foarte liberă,  care ne monitorizează în acest sens”, a declarat Mark Toner, reprezentantul Departamentului de Stat.