Rusia: directorul Tipografiei Patriarhale a fost concediat pentru tipărirea calendarului cu chipul lui Stalin

Conducerea Tipografiei Patriarhale a fost disponibilizată în urma tipăririi calendarului dedicat lui Stalin. Directorul Centrului Editorial din cadrul mănăstirii „Sfântul Serghie”, Natalia Kulaghin, a fost eliberată din funcţie în vara acestui an, comunică diaconul Andrei Kuraev pe blogul său.

Potrivit sursei, comanda pentru tipar a sosit la 13 mai 2013, iar la 2 iulie producţia a fost trasmisă comandatarului. În aceeaşi vară, directorul şi contabilitatea au fost concediaţi, în funcţia de manager fiind numit diaconul Nikon Kotov.

Calendarul a fost elaborat şi pus în vânzare de o editură privată – „Dostoinstvo”, care se specializează pe editarea producţiei legate de diverse personalităţi istorice. Anterior, aceeaşi editură a editat şi un calendar dedicat ţarului Nikolai al II-lea şi familiei sale, executaţi de bolşevici.

Centrul Editorial al Patriarhiei Ruse execută atât comenzi editurilor bisericeşti, cât şi ale editurilor private.

Anterior, reprezentanţii Patriarhiei Ruse s-au pronunţat critic la adresa personalităţii lui Stalin. Astfel, în anul 2010, egumenul Filip, adjunctul şefului Departamentului pentru Relaţii Bisericeşti Externe a declarat că „în timpul lui Stalin a fost creată o maşinărie inumană, care nu poate avea niciun fel de justificare: nici industrializarea, nici bomba nucleară, nici păstrarea frontierelor de stat, nici chiar victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, pentru că toate acestea au fost realizate nu de către Stalin, ci de poporul nostru multinaţional”.

One thought on “Rusia: directorul Tipografiei Patriarhale a fost concediat pentru tipărirea calendarului cu chipul lui Stalin

 • 13 ianuarie 2014 la 1:38
  Permalink

  The leader of the “Bus of Victory” campaign, Viktor Loginov, wrote in his blog that the buses will appear on May 6 in Kiev, Minsk, Tallinn and Riga, as well as in many Russian cities, including Moscow, St. Petersburg and Volgograd (formerly Stalingrad).
  “Some 40 cities have joined the campaign so far and it has already broken previous records,” he said. http://en.rian.ru/world/20120419/172923241.html

  Visind la Stalin, Putin rescrie istoria Rusiei
  “Elevii rusi invata despre “gloriosul” Stalin si colapsul imperiului global al SUA. Pe masura ce reafirma pozitia antioccidentala a Rusiei,presedintele Vladimir Putin incearca sa le inoculeze si tinerilor acest sentiment, alaturi de nationalism si de cultul propriei sale personalitati, prin intermediul manualelor de istorie si stiinte sociale.

  ….Evenimente importante , precum revolutiile portocalii din spatiul ex-sovietic, sint prezentate drept comploturi americane. „Tensiunea a fost sporita artificial in Ucraina si a fost pus la cale scenariul unei «revolutii»“, descrie manualul alegerea presedintelui
  prooccidental Viktor Iuscenko.

  …Stalin este vazut in acelasi manual drept „cel mai glorios lider sovietic”, gulagul sovietic este privit ca o conditie necesara pentru intarirea Rusiei, iar prabusirea URSS este „cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX”. Putin insusi a considerat ca Marea Foamete din 1937, soldata cu 1,5 milioane de morti, nu se compara cu bombardamentele atomice ale SUA, razboiul din Vietnam sau segregarea rasiala din Statele Unite”

  http://stiri.acasa.ro/social-125/visind-la-stalin-putin-rescrie-istoria-rusiei-49991.html

Comentariile sunt închise.