Şcolile britanice vor fi lipsite de finanţare pentru respingerea teoriei evoluţionismului

Londra. Ministerul Educaţiei din Marea Britanie nu va finanţa şcolile care predau creaţionismul ca ştiinţă. Despre aceasta scrie la 15 ianuarie The Guardian. Conform noului acord privind finanţarea, ministrul educaţiei va avea dreptul să priveze de surse bugetare şcolile, care neagă doctrina lui Charles Darwin, ia în locul ei predau teoria creaţionismului, în care lumea este privită ca o creaţie a lui Dumnezeu.

Campania împotriva creaţionismului în şcoli a fost promovată activ de Asociaţia umanistă britanică (British Humanist Association), precum şi un număr de oameni de ştiinţă şi naturalişti, inclusiv profesorul Richard Dokinz şi celebrul prezentator TV Sirul David Attenborough.

Dispoziţiile Ministerului Educaţiei vor afecta numai aşa-zisele „şcoli libere” din Marea Britanie – şcoli în care frecventarea şi alegerea disciplinelor nu este reglementată. Astfel de şcoli sunt finanţate din banii contribuabililor, dar nu sunt controlate de către autorităţile locale. Să organizeze o astfel de şcoală poate cum o persoană particulară cum şi un grup de indivizi, dar e neapărat ca şcoala să fie acreditată de către Ministerul Educaţiei.

Despre planurile de a deschide propriile lor şcoli, au relatat anterior un număr de grupuri creaţioniste din Anglia, în special din Bedford, Sheffield şi Nottingham. Primele „şcoli libere ” au apărut în Anglia în 2011. Cel mai des, astfel de instituţii sunt organizate de către reprezentanţii grupurilor religioase.

sursa: ortodoxia.md