Scoția își declară independența de Marea Britanie în 2013?

Premierul britanic, David Cameron, va risca si le va oferi scotienilor oportunitatea de a organiza un referendum pe tema independentei, in 2013.

Cameron intentioneaza sa ii ofere premierului scotian, Alex Salmond (foto), sansa de a organiza un vot pe tema locului Scotiei in Marea Britanie, in urmatoarele 18 luni, scrie The Independent.

Observatorii spun ca premierul Cameron va da semnalul, saptamana aceasta, inceperii unei lupte dure cu premierul scotian, pe tema viitorului Marii Britanii. Cameron va publica concluziile legale privind administratia din Edinburgh, ce indica faptul ca aceasta poate organiza un referendum numai cu acordul Guvernului britanic. Cameron va insista ca este pregatit sa sustina acest referendum, cu conditia sa se organizeze pana in vara anului 2013.

La randul sau, Salmond doreste sa organizeze scrutinul in toamna lui 2014, pentru a capitaliza sentimentele patriotice starnite de evenimentele sportive Commonwealth Games si Ryder Cup, ambele desfasurate in Scotia in vara acelui an. Salmond insista ca nu este pregatit sa faca nicio intelegere deocamadata cu Guvernul britanic.

In schimb, ministrii britanici spera ca un vot organizat mai devreme va capitaliza energia pozitiva produsa de Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 si Jubileul de diamant al reginei Elisabeta a II-a (aniversarea a 60 de ani de cand a devenit regina).

„Nu cred ca trebuie sa lasam sa treneze an de an aceasta chestiune, asa ca haide sa lamurim situatia legala si apoi sa avem o dezbatere despre cum sa incheiem aceasta situatie. Opinia mea este urmatoarea: cu cat mai repede, cu atat mai bine”, si-a exprimat pozitia Cameron.

Salmond da semne insa ca nu se va lasa cu una cu doua: premierul scotian a avertizat „politicienii de la Westminster” sa nu intervina in chestiunile care sunt responsabilitatea Guvernului scotian si poporului scotian si a precizat ca data referendumului va fi stabilita numai de Parlamentul si poporul scotian.

sursa: ziare.com