„Sectorul de Dreapta” din Ucraina: „Nu ne interesează asocierea cu UE, ci revoluția națională”

În timp ce puterea și opoziția timp de 60 de zile nu erau capabili să stabilească un dialog, propunând Maidanului doar represiuni și declarații, strada a intrat în acțiune. Membrii mișcării “Правый Сектор” (“Sectorul de Dreapta”) au preluat inițiativa. Mai ieri, pagina lor din rețeaua de socializare Vkontakte avea în jur de 10 mii de abonați, iar astăzi deja 20 de mii. Într-un interviu oferit portalului ucrainean LigaBiznesInform, vicepreședintele organizației Trizub – “Stepan Bandera”, fondatorul Sectorului de Dreapta, Andrei Tarasenko, a explicat care sunt obiectivele și scopul mișcării.

–  Ce reprezintă Sectorul de Dreapta și ce organizații fac parte din el?

Trizub, UNA-UNSO, Patrioții Ucrainei, Belâi Molot și alte mișcării și grupuri patriotice din întreaga Ucraină. Însă, majoritatea activiștilor sunt simpli cetățeni, neimplicați în nicio organizație. Pe Maidan, Sectorul de Dreapta se află de două luni. Când au fost organizate unitățile de autoapărare, ne-am implicat în acest process și coordonăm cu aceste unități toate acțiunile. Pe Maidan reprezăntăm o unitate de luptă.

–  Cui și când i-a venit idea creării mișcării

Mișcarea a fost inițiată de Trizub – Stepan Bandera. Am creat o uniune în primele zile ale Maidanului, acum două luni. Am venit cu inițiativa creării Sectorului de Dreapta, pentru a ne exprima poziția politic: nu ne interesează asocierea cu Uniunea Europeană, cât construcția unui stat național ucrainean și revoluția națională.

– De câți membri dispuneți?

– Nu vă pot spune cifre exacte. Nu contabilizăm oamenii și nu înregistrăm numele lor. Oamenii vin în mod volunta, se organizează și implică în treabă. Grupul din rețeaua de socializare Vkontakte are peste 20 de mii de persoane.

Dispuneți de rețele regionale?

Suntem prezenți peste tot, unde au loc acțiuni de protest în centrele administrative. În Ucraina de Est, am încercat să înființăm o uniune în orașul Harkov, dar acolo situația cu protestele nu este atât de bună. Suntem reprezentați în Dnepropetrovsk. În general, ne contactează oamenii din toate regiunile și își exprimă dorința de a ni se alătura și organiza un Sector de Dreapta în propria lor localitate.

 – Care este structura organizației, cine este liderul?

Sectorul de Dreapta nu are niciun lider și nu poate avea. Organizația Trizub are un președinte, însă toate deciziile din Sectorul de Dreapta au loc în mod colegial, la întâlnirile cu liderii organizațiilor.

Cine finanțează acțiunile voastre?

– Nu avem nicio finanțare. Unicul lucru pe care îl avem sunt – donațiile aduse de oamenii care vin pe Maidan sau transferate pe card. Iată toată finanțarea.

– Care este rolul Sectorului de Dreapta în evenimentele din 19 ianuarie de pe strada Grușevski?

– Oamenii noștri au mers pe strada Grușevski împreună cu unitățile de autoapărare, pentru a proteja oamenii. Când forțele de ordine au început să arunce grenade și să tragă în oameni, nu am putut sta deoparte.

– Care sunt planurile voastre în viitorul apropiat?

Sectorul de dreapta declară că are o singură revendicare – demisia președintelui Ianukovici.

– Ce atitudine aveți față de partidele Batikovșina, UDAR și Svoboda?

– Încercăm să coordonăm cu ei acțiunile noastre, însă din păcate, ei nu au spirit revoluționar. Prin urmare, noi le punem anumite condiții. Ucrainenii cer partidelor de opoziție niște acțiuni concrete, iar noi suntem cerem opoziției să acționeze, nu să stea deoparte. Dacă revedeți declarațiile Sectorului de Dreapta din ultima perioadă, vă veți convinge că ei au nevoiți să îndeplinească peste 70 la sută din cerințele noastre. A rămas doar să recunoaștem actuala putere drept una nelegimită și să creăm un guvern revoluționar.

– Sectorul de Dreapta are ambiții politice sau acesta este doar un proiect temporar?

– Nu cred că ne vom limita la Ianukovici. Dacă actuala guvernare va fi înlocuit cu alta, un pic mai bună, nu ne vom împăca cu astfel de variante. Ne pronunțăm pentru o revoluție națională adevărată. Acest lucru presupune și schimbarea structurii puterii și oamenilor din funcțiile de stat. Cât acest sistem politic nu este schimbat, Ucraina nu va putea deveni un stat național.

– Unii învinuiesc Sector de Dreapta de neonazism, din cauza viziunilor și lozincilor voastre

–  E amuzant. Dușmanilor noștri le convine această etichetare. La Sectorul de Dreapta aderă oamenii cu viziuni absolut diferite. Nu suntem în drept să le dictăm cum să gândească și ce lozinci să scandeze. Scopul principal al acestei uniuni este – reînnoirea statului pe calea unei revoluții naționale.

sursa: new.liga.net

Comentariile sunt închise.