Sex ocazional şi atingeri nepotrivite: ce învaţă elevii de 8 ani din şcolile britanice

O cameră video filmează un cuplu aflat în dormitor. Amândoi sunt dezbrăcaţi şi încep să flirteze şi să se bată cu pernele, apoi se sărută senzual. Cei doi se bagă în pat şi încep să facă sex în mai multe poziţii. Pe fundal se aude vocea naratorului care explică ce se întâmplă, în termeni concreţi. Mai mult, vorbeşte despre masturbare, orgasm, sex ocazional şi diferite forme de preludiu.

Deşi pare un scenariu de film pentru adulţi, acesta este, de fapt, o producţie a Channel 4, numită „Living and Growing”, realizată pentru educarea sexuală a copiilor peste 8 ani şi care este prezentată elevilor din şcolile primare britanice, în cadrul programului Sex and Relationship Education (SRE).

Iniţiat de Partidul Laburist, programul nu a câştigat încrederea opoziţiei, iar acum şcolile care vor dori să-l adopte trebuie să îi consulte şi pe părinţii elevilor, informează Daily Mail. „Şcolile ar trebui să se asigure că elevii sunt protejaţi de materialele inadecvate, având în vedere vârsta, religia şi contextul cultural al lor”, a declarat un îndrumător.

Cu toate acestea, mai multe şcoli au fost acuzate că manevrează sistemul de implementare astfel încât părinţii să nu poată ajunge la şedinţele organizate pe această temă şi că transmit informaţii incomplete sau eronate pentru a ajunge în momentul în care investiţia în SRE să fie deja făcută.

Astfel de programe de educaţie sexuală s-au extins la aproximativ 3.400 de şcoli, respectiv la un milion de elevi. „All About Us: Living and Growing” a fost lansat ca reacţie la cererile profesorilor de a promova educaţia sexuală încă din copilărie.

Mai mulţi părinţi au ameninţat cu retragerea copiilor din şcolile în care se va implementa programul SRE, considerând această activitate total inadecvată. „Am auzit despre program de la fiica mea, care vorba cu prietena ei. Am auzit că după ce au văzut filmuleţul, băieţii au început să sară pe fete, după ce s-au terminat orele”, a spus mama unei eleve la East Wood.

Filmul realizat de Channel 4 nu este singular, BBC Active lansând un material care conţine nuditate frontală şi imagini cu actul penetrării, deşi are un avertisment de conţinut explicit.

Programul SRE pune la dispoziţia elevilor şi un mic joc de a potrivi anumiţi termeni cu anumite definiţii, de exemplu „sex oral” cu „folosirea gurii şi a limbii pentru a linge sau a săruta organele genitale ale partenerului”, dar şi explicarea homosexualităţii, avortului, incestului, violului şi a bolilor cu transmitere sexuală.

Deşi mai multe asociaţii au recomandat SRE şcolilor primare, există mai multe critici bazate pe ideea de a recomanda, mai degrabă, căsătoria şi interzicerea sexului înainte de căsătorie. Cu toate acestea, anual 30 de şcoli cumpără acest program.

„Trăim într-o societate sexuală acum. Sexul bun şi relaţiile protejează copiii”, a declarat fostul profesor Julian Cohen. Aparent, acesta are dreptate în privinţa unui lucru: faptul că fetele de 10 ani îşi pot cumpăra pantofi cu tocuri foarte înalte şi tricouri cu mesaje sau logo-uri sexuale sugestive.

Sfatul specialiştilor este ca în programul SRE să fie incluse lecţii despre sentimente, boli cu transmitere sexuală. „Cum aflu când sunt pregătit să am relaţii sexuale”, „Ce este un orgasm şi cum pot avea unul”, „Unde aflu despre metodele contraceptive” sunt întrebări pe care Sex Education Forum vrea să le lămurească prin acest program.

sursa: Gândul