Shanghai: Autorităţile susţin că nu au descoperit niciun virus de gripă aviară la porcii morţi recuperaţi dintr-un râu

Autorităţile chineze au anunţat luni că nu au descoperit niciun virus de gripă aviară la porcii morţi recuperaţi dintr-un râu care reprezintă o sursă de apă de băut pentru locuitorii din Shanghai, unde două persoane au murit în urma primelor infecţii la oameni cu o nouă tulpină de gripă aviară, H7N9, relatează Xinhua.

Două persoane din Shanghai, în vârstă de 87 de ani şi, respectiv, 27 de ani, s-au îmbolnăvit de febră şi tuse la sfârşitul lui februarie şi au murit la începutul lunii martie, suferind de pneumonie severă şi dificultăţi de respiraţie. Metropola chineză a decis întărirea controalelor sanitare după cele două decese.

Cele două persoane au fost confirmate ca fiind infectate cu gripa aviară H7N9 pe baza observaţiilor clinice, a testelor de laborator şi a analizelor epidemiologice realizate de o echipă de experţi angajată de autorităţile sanitare chineze.

Luni, Centrul din Shanghai pentru prevenirea şi controlul bolilor la animale a testat 34 de carcase de porc scoase din râul Huangpu care trece prin oraş şi nu a descoperit niciun virus de gripă aviară, au precizat într-un comunicat autorităţile locale.

Mii de porci morţi au fost recuperaţi în luna martie din râul Huangpu, stârnind panică în rândul populaţiei în privinţa siguranţa apei de la robinet.

O altă persoană, o femeie din provincia Anhui, riverană Shanghaiului, a contractat virusul H7N9 la începutul lunii martie şi se află în stare critică.

Modul de infectare a celor trei persoane nu este deocamdată cunoscut. Virusul nu pare să prezinte însă un grad ridicat de contagiune, întrucât nu s-au constatat evoluţii anormale în starea de sănătate a celor 88 de persoane cu care cei infectaţi au intrat în contact.

sursa: ROMEDIC