Situație incendiară în Orient: o nouă grupare extremistă amenință cu Războiul Sfânt

Situația din Siria, dar și alte țări din zona Orientului pare a fi una cu adevărat explozivă. Pe fondul acestor tensiuni în creștere, un nou grup de islamiști radicali prinde din ce în ce mai multă putere.

Garda Naționalistă Arabă este o mișcare de rezistență, de origine egipteană, care s-a format în aprilie 2013. Mișcarea prinde însă rădăcini și se răspândește în tot mai multe țări arabe, inclusiv în Siria cu sprijinul lui Bassar al Assad. În prezent, gruparea are 50 de batalioane pregătite de o nouă revoltă.

Ideologia acestui grup este una care promovează conceptul pan-Arab, adică o lume arabă unită. De origine șiită, Garda Naționalistă se înscrie în linia promovată de gruparea Hezbollah din Siria. Grupul se poziționează clar împotriva implicării SUA în lumea arabă, notează jurnalistul Brown Moses, pe blogul personal.

”Garda Naționalistă Arabă îmbrățișează idealurile naționaliste arabe și crede în existența unui singur stat arab (Ummah), precum și în nevoia de eliberare a statelor arabe prin unificarea într-un singur stat în care să nu mai existe niciun fel de extremism sectar, etnic, ideologic sau religios. Statul arab trebuie să se confrunte cu tendințele sioniste și coloniste care amenința națiunile arabe, printr-o divizare și mai accentuată, având drept scop exploatarea resurselor și colonizarea statelor arabe”, se arată în manifestul grupării.

Garda Naționalistă Arabă îmbrățișează idealurile liderului sirian Bassar al-Assad, dar și ale altor lideri politici cu o perspectivă similară, cum ar fi Hugo Chavez, Sadam Hussein sau gruparea Hezbollah.

Obiectivele declarate ale mișcării sunt eliberarea Palestinei și lupta împotriva Israelului și a Statelor Unite, țări pe care le consideră dușmani de moarte pentru idealul unui singur stat arab.

sursa: pesurse.ro