Sondaj: Aproape 45% dintre români cred că regimul comunist a însemnat „un lucru bun pentru România”

Comunismul a însemnat „un lucru bun pentru România”, consideră aproape 45% dintre români. De cealaltă parte, 45,5% dintre persoanele chestionate sunt de părere că regimul comunist a fost „un lucru rău pentru România”. Concluziile aparţin unui sondaj realizat de INSCOP Research, potrivit căruia „campionii anticomunismului” sunt tinerii cu vârste pâna în 34 de ani, cu studii superioare, cu un venit mare. Ca regiune istorică, românii din Banat, Crişana, Maramureş şi Transilvania dezaprobă cel mai mult comunismul.  

Barometrul „Adevarul despre Romania” este realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul. Sondajul a fost realizat in perioada 07-14 noiembrie 2013, volumul esantionului a fost de 1.055 de persoane, iar eroarea maxima admisa a datelor este de 3%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor, iar chestionarele au fost aplicate in 37 de judete si Municipiul Bucuresti, intr-un total de 80 de localitati (orase mari, orase medii, orase mici, comune, sate).

47,5% dintre romani considera ca Nicolae Ceausescu a jucat un rol „mai degraba pozitiv” in istoria Romaniei, potrivit acestui sondaj, in timp ce aproape 47% dintre cei chestionati sunt de parere ca Ceausescu a jucat un rol „mai degraba negativ”.

Cand vine vorba insa despre Elena Ceausescu, peste 80% dintre cei chestionati considera rolul jucat de aceasta a fost „mai degraba negativ”.

In ceea ce priveste recuperarea tezaurului trimis in Rusia, aproape 85% dintre romani apreciaza problema ca fiind importanta si foarte importanta.

45,5% dintre romani considera comunismul „un lucru rau pentru Romania”, in timp ce 44,7% sunt de parere ca regimul comunist a insemnat „un lucru bun pentru Romania”. „Campionii anticomunismului” sunt tinerii cu varste pana in 34 de ani, cu studii superioare, cu un venit mare. Ca regiune istorica, romanii din Banat, Crisana, Maramures si Transilvania dezaproba cel mai mult comunismul.

De cealalta parte, potrivit analizei socio-demografice, cu cat creste varsta respondentilor, cu atat este mai prezenta si atitudinea de aprobare a regimului comunist. Raspunsul comunismul a insemnat „un lucru bun pentru Romania” este dat de majoritatea romanilor de peste 65 de ani, de cei cu studii primare si de majoritatea locuitorilor din Moldova si Bucovina.

De asemenea, 44% dintre cei chestionati sustin ca inainte de 1989 „se traia ma bine” fata de acum; spre comparatie, 33% au raspuns ca „se traia mai rau”, iar 15% sunt de parere ca „se traia la fel”.

Din analiza socio-demografica a raspunsurilor reiese ca majoritatea persoanelor de peste 65 de ani, cu studii primare sau din Moldova si Bucovina considera ca inainte de Revolutie „se traia ma bine” decat acum.

sursa: hotnews.ro