Spaniolii, cei mai antisemiţi europeni?

Un studiu naţional dat publicităţii ieri, la Madrid, arată că 58,4% dintre spanioli sunt antisemiţi, mult peste media Uniunii Europene.

„Nu se iau măsuri şi consecinţa este o periculoasă creştere a antisemitismului şi urii de rasă în Spania”. Asta susţine Federaţia Comunităţilor Iudaice din Spania şi Mişcarea contra Intoleranţei. Un studiu detaliat prezentat ieri în Madrid nu lasă loc de îndoieli: Spania figurează în fruntea Uniunii Europene din punct de vedere al acţiunilor violente şi manifestărilor de ură rasială şi dispreţuire a evreilor, cu o creştere constantă cauzată de criza economică, scrie El Pais.

400.000 de evrei trăiesc în Spania, mai puţin de 1% din populaţia ţării

Rezultatele sondajului, realizat toamna trecută de Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperare arată cifre îngrijorătoare: 58,4% dintre spanioli opinează că „evreii au multă putere, pentru că ei controlează economia şi mass media”. 34,6% au o opinie defavorabilă sau total defavorabilă acestei comunităţi religioase, care în Spania numără 400.000 de persoane. Studiul s-a realizat pe un eşantion de 1.012 cetăţeni cu vârsta de peste 15 ani, prin interviuri.

Aceste date ale studiului intitulat „Raport despre Antisemitism în Spania 2010” vin să completeze un alt sondaj oficial între şcolarii spanioli, realizat anul trecut, conform căruia mai mult de jumătate dintre elevi nu şi-ar dori un coleg de bancă evreu, în ciuda faptului că nu ar şti să-l recunoască, din punct de vedere, fizic ca atare.

Paradoxal, extrema dreaptă urăşte cel mai puţin evreii

În mod curios, extrema dreaptă este cea care respinge cel mai puţin comunitatea evreiască (34%), faţă de 37,7% în rândul persoanelor care se declară de centru-stânga. „Dacă aceste date sunt corecte, Spania ar fi un caz unic în Europa, iar ţara are o adevărată problemă”, a declarat preşedintele Federaţiei de Comunităţi Iudaice din Spania (FCJE), Jacobo Israel Garzon.

Responsabilul Mişcării contra Intoleranţei, Esteban Ibarra, a subliniat, la rândul său, această percepţie, criticând aspru Guvernul, pentru că nu şi-a respectat angajamentul de a reforma Codul Penal pentru a pedepsi incitarea şi apologia urei de rasă sau antisemită în diversele ei forme. Mandatul Comisiei Europene pentru reformarea articolului 510 din Codul Penal care se referă la aceste teme a fost încheiat pe 28 noiembrie anul trecut, fără să fie însă îndeplinit de Spania.

„Cei mai antisemiţi sunt şi cei mai educaţi şi bine pregătiţi spanioli”

Şi alte date atrag atenţia în acest Studiu despre Antisemitism, al doilea realizat în Spania. De exemplu, extrema dreaptă are o părere mai puţin negativă despre evrei (34%), decât populaţia de centru-stânga (37,7%), iar simpatia faţă de evrei a extremei drepte (4,9 pe o scară de la 1 la 10) este superioară mediei populaţiei (4,6).

Criza economică a agravat situaţia, din cauza presupusei puteri economice atribuite în sondaj evreilor din Spania, în ciuda faptului că aceştia nu reprezintă nici 1% din populaţia ţării. Două treimi (62,2%) din cei 58,4% care cred că „evreii au multă putere pentru că ei controlează economia şi mass media”, sunt cetăţeni cu studii superioare. Procentul creşte la 70% între cei care afirmă „evreii au interese în politică”. Adică „cei mai antisemiţi sunt cei care sunt cei mai bine pregătiţi şi informaţi”, se lamentează Jacobo Israel.

17% dintre cei care antipatizează evreii nu ştiu de ce o fac

Dintre cei care recunosc că evreii le sunt antipatici, doar 17% susţin că este din cauza „conflictului din Orientul Mijlociu”. „Nu putem asocia ura faţă de evrei cu statul Israel şi politicile sale”, subliniază preşedintele FCJE. Nu la fel se întâmplă în mediile de comunicare, unde amplificarea antisemitismului se datorează acestui conflict.

Alte motive invocate de cei chestionaţi (cu un total de 29,6%) pentru antipatia faţă de evrei are de-a face cu „religia lor”, „obiceiurile lor”, „felul lor de-a fi” etc. Acestora li se adaugă altele, precum „antipatie în general” sau percepţiile relaţionate cu „puterea evreilor”. Alţi 17% dintre cei chestionaţi susţin că îi antipatizează pe evrei fără să ştie din ce motiv.

400 de site-uri web antisemite în Spania

Insultele de pe Internet, picturile de pe sinagogi, banalizarea Holocaustului sau frecventele concerte rasiste sunt câteva din problemele cuprinse în raport, elaborat pentru Observatorul Antisemitismului care abia a împlinit trei ani. Obiectivul acestuia este centralizarea, catalogarea şi analizarea incidentelor de caracter antisemit, identificându-le promotorii şi îndemnând la reflecţie prin intermediul analizelor şi publicaţiilor.

„Infecţia neonazi este crescândă şi în marea ei majoritate este antisemită. Nu se poate separa lupta contra nazismului de lupta contra antisemitismului”, subliniază Esteban Ibarra. Studiul a documentat 4.000 de cazuri de incidente de ură antireligioasă şi violenţă xenofobă, între care se includ şi acţiunile de antisemitism. De exemplu, există peste 400 de site-uri web cu caracter xenofob şi antisemit.

sursa: Adevărul.es