Statele Unite ale Americii nu vor ridica armele contra Rusiei în contextul crizei din Crimeea

obama-inca-nu-exclude-posibilitatea-initierii-unui-atac-in-siria-225595

Pe fundalul crizei tot mai pronunțate din Ucraina, intervenția forțelor armate străine este văzută de mulți drept un mijloc unic de revenire la situația precedenta, adică de reincludere a Crimeei sub autoritatea Kievului. Opiniile cu privire la o intervenție militară sub patronajul Statelor Unite ale Americii și blocului NATO poate și sunt analizate și discutate în spatele cortinei, dar cu siguranță că acest procedeu este unul inacceptabil și imposibil de realizat. O eventuală aplicare a forței armate de către statele Occidentale va fi echivalentă unui război mondial iar din acest considerent Vestului îi este clar și cert cît de periculoasă poate deveni situația dacă se trage înspre direrecția Moscovei. Statele Unite ale Americii un activ promotor al ,, marilor intervenții pacificatoare și civilizatoare,,  demult s-au resemnat cu gîndul că precedentul Iugoslav, Iraqian, Afganez sau Libyan nu poate fi aplicat în cazul Crimeei iar în aces sens se va folosi diplomația dură și propaganda anti-rusă. SUA nu poate interveni cu armatele sale în acest litigiu internațional din mai multe considerente:

1. SUA nu va acționa militar contra unui stat(Rusia) capabil să distruga statul nord-american în cîteva ore aplicînd miile de focoase nucleare. Washingtonul în acest sens va fi nevoit să răspundă cu aceeași monedă, adică un contra-raspuns nuclear . Ambele state în acest caz sunt în pierdere, un război nuclear se va încheia cu cea mai cenușie remiză, așa spune o maximă.

2.Invadînd Crimeea, SUA se expune unui pericol intern. Ca și în Războiul Rece, Moscova deține încă legături destul de avantajoase cu puterea de la Havana (Cuba). O eventuală reamplasare a unor rachete rusești în apropiere de hotarele americii este mult prea posibilă, SUA nu va risca.

3. Stabilitatea energetică a Americii nu poate fi comparată cu cea a statelor membre NATO. Aliații americanilor din Europa susținînd inițiativa autorităților americane își pun în pericol proprii cetățeni care vor fi lipsiți de resursele energetice vitale rusești. Statele europene nu vor susține sub nici o formă un viitor conflict militar contra estului, amintirea Războiului II Mondial este încă vie.

4. Trebuie de recunoscut faptul că americanii  s-au extins militar pe tot globul pămîntesc, cele mai puternice armate însă nu le au la hotarele cu Rusie, ci pe continentul nord – American, Pacific și zonele fierbinți din Iraq, Afganistan. În zona mărilor Negre și Caspice americanii nu pot obține sub nici o formă succese remarcante. În primul rînd rușii au prioritatea luptei pe teren propriu, toate resursele economice, militare, demografice le stau la îndemînă. Bazele militare din apropiere sunt slab dotate iar statele din zone foarte ușor pot refuza să-și ofere propriile resurse în numele unei clauze străine. Flota americană este blocată în Bosfor și Dardanele iar dacă turcii dau undă verde de trecere a navelor cu tonaj mare atunci acestea devin ținte ușoare avioanelor de luptă și rachetelor terestre de rază mare de acțiune.

5. Un nou război provocat de administrația americană nu va fi susținut de către populație. Astăzi se aduc critici dure la adresa politicienilor care încă mai susțin războiul ca mijloc de rezolvare adiferendelor. Societatea civilă americană este pur și simplu dezgustată deja de politicile pro-militare ale statului lor

Conflictul dintre Rusia și SUA va fi unul politic, diplomatic, economic. Confruntări  dintre cele două părți vor fi în permanență în orice materie, dar un război de anvergură ruso-american  nu va avea loc niciodată.