SUA si Marea Britanie, „inamicii Internetului”, alaturi de Iran sau Coreea de Nord

Organizatia internationala „Reporteri fara frontiere” a inclus, pentru prima data in istorie, Statele Unite ale Americii si Marea Britanie in lista anuala a tarilor in care libertatea oamenilor este incalcata prin supravegherea corespondentei de pe Internet.

Astfel, cele doua tari se alatura unei liste din care mai fac parte state cu regimuri totalitare precum Coreea de Nord, Iran, Arabia Saudita sau Belarus.

Lista, denumita sugestiv „Inamicii internetului”, mai include, in premiera, India, in vreme ce China ramane un „expert in controlul informational”, informeaza US News.

Informatiile privind incalcarea libertatii cetatenilor de catre SUA si Marea Britanie au fost obtinute din documentele publicate de Edwards Snowden.

Doua dintre institutiile vizate de raport suntGovernment Communications Headquarters (GCHQ) din Marea Britanie si National Security Agency (NSA), din Statele Unite. Aceasta ultima structura face si obiectul scandalului international declansat de dezvaluirile fostului colaborator NSA, Edward Snowden.

„Internetul a fost o resursa pe care NSA si GCHQ au transformat-o intr-o arma folosita pentru propriile interese, netinand cont de libertatea de exprimare si a dreptului la viata provata”, se arata in raport.

„Sprijinita de NSA in perspectiva schimbului de informatii, agentia britanica a eliminat toate obstacolele legale si a supravegheat circa un sfert din totalul comunicatiilor de la nivel mondial”, mai afirma autorii.

Raportul critica autoritatile britanice dupa supunerea la presiuni a ziarului The Guardian in incercarea de a musamaliza arestarea lui David Miranda, fost colaborator al jurnalistului Glen Greenwald, resposabil de publicarea informatiilor furnizate de Edward Snowden.

Miranda a fost retinut, in luna august a anului trecut, pe aeroportul londonez Heathrow, pe motiv ca ar fi avut asupra sa documente de la producatorul american de filme documentare Laura Poitras, aleasa lui Snowden pentru a face dezvauirile despre activitatea serviciilor secrete americane.

Oficialii britanici si-au justificat actiunea prin faptul ca Miranda era suspectat ca detine documente furate care pot facilita comiterea unor acte de „terorism”.

Organizatia subliniaza ca agentiile guvernamentale precum NSA sau GCHQ reprezinta principalii „inamici” ai Internetului si nu guvernele in sine, acestea din urma fiind responsabile insa de favorizarea unor asemenea activitati.

In incheierea raportului, organizatia „Reporteri fara frontiere” solicita Organzatiei Natiunilor Unite sa fie mai activa in apararea libertatii schimbului de informatii din intreaga lume, sustinand totodata si ca jurnalistii si alti furnizori de informatii ar trebui sa invete sa-si protejeze mai bine datele.

sursa: ziare.com