Sudanul de Sud: trei soldaţi indieni din contingentul ONU au fost ucişi vineri

Trei soldaţi indieni din contingentul ONU au fost ucişi vineri, 20 decembrie, în Sudan, după ce o bază ONU a fost atacată de un grup de rebeli, a raportat ambasadorul indian la ONU, Asoke Mukerji.

Potrivit organizaţiei  Internaţional Crisis Group ( ICG ), Sudanul de Sud este „în pragul unui război civil”.

Există o calmă aparentă în capitala Juba, după masacrul de 500 de persoane din ultimele zile, dar se înregistrează tensiuni în oraşul Bor, situat la 200 de kilometri mai la nord, în statul petrolier Jonglei, unde tineri de etnie Nuer au atacat baza ONU.

Potrivit experţilor de la ICG este cea mai gravă criză din zonă din 2005, anul în care a fost realizat acordul global de pace între Khartoum şi Juba, în baza referendumului din 2011 şi care apoi a condus la separarea Sudului de Nordul Sudanului. De atunci, tensiunile au avut suişuri şi coborâşuri fără să se ajungă la acorduri cu privire la definiţia reală a frontierelor celor două state şi exploatarea resurselor de petrol.

De mai mult de 24 de ore Bor se află în mâinile soldaţilor Nuer, loiali fostului vicepreşedinte Machar Rijek, care într-un interviu acordat astăzi pentru radiodifuzorul francez RFI descrie ca un „dictator” pe Preşedintele Salva Kiir – membru al etniei rivale Dinka – şi spune că singurul lucru pe care îl poate face în acest moment este să-i ceară acestuia să predea puterea şi să ceară întregii Armate de Eliberare a Sudanului ( SPLA ) să se alature rebeliunii.

Ciocnirile din Sudanul de Sud au început duminică seară între departamente ale Garzii prezidenţiale: în funcţie de etnie unele s-au aliat cu preşedintele Kiir (Dinka) şi altele cu vicepreşedintele Machar (Nuer).

Masacrul raportat în capitală a determinat multe guverne străine – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia Norvegia – să evacueze comunităţile lor, în cea mai mare parte formate din lucrători umanitari.

Aproximativ 20.000 de oameni au fugit din capitală şi s-au refugiat în cele două baze ale misiunii ONU (UNMISS) situate la marginea oraşului, aşa cum au făcut mulţi alţii în oraşele Bor şi Torit, teatru de violenţe.

Organizaţia Human Rights Watch învinuiesc soldaţii loiali preşedintelui Kiir de asasinarea a zeci de civili în Juba, fără discriminare, dar în special pe cei ai grupului etnic rival Nuer.

În acest context de escaladare a violenţei în Sudanul de Sud – cel mai nou stat din Africa şi din lume, născut în 2011, dar plin de resurse de petrol (al treilea în Africa, după Nigeria şi Angola) – a fost trimisă o misiune pentru a iniţia negocierile de pace de către Uniunea Africană şi IGAD (Autoritatea interguvernamentală pentru dezvoltare), cu reprezentanţi din Etiopia, Kenya şi Uganda, precum şi cu sprijinul Rwandei.