Svastica nazistă declanșează un scandal în Austria

Autoritatile orasului austriac Graz sunt implicate intr-un scandal declansat de folosirea in cimitir a unui simbol nazist interzis prin lege, svastica.

In cimitirul orasului se gaseste un mormant pe care este inscriptionata svastica, ceea ce a dus la numeroase proteste, scrie news.com.au. Pe piatra funerara sunt inscriptionate si cuvintele „A murit pentru o Germanie Mareata”.

In acelasi cimitir se gaseste un alt mormant pe care este inscriptionat un alt simbol nazist al trupelor SS, si anume fulgerul pe care soldatii nazisti il aveau inscriptionat pe uniformele lor.

Chiar daca legea austriaca interzice folosirea unor simboluri naziste in public, oficialitatile orasului au spus ca nu este nimic gresit in privinta acestor simboluri inscriptionate in cimitirul din Graz.

Purtatorul de cuvant al municipalitatii, Thomas Rajakovics, afirma ca simbolurile ar reprezenta de fapt Soarele.

Christian Leibnitz, reprezentant al Bisericii romano-catolice din oras, sustine ca acolo se gasesc multe inscriptii funerare care reprezinta svastica.

In Austria a fost data o lege, in 1947, prin care se interzice folosirea simbolurilor naziste in cimitirele din tara.

Totusi, purtatorul de cuvant al administratiei cimitirelor din Viena, Florian Keusch, afirma ca aproximativ 500.000 de morminte din capitala tarii au inscriptii naziste pe pietrele funerare.

Comunitatea evreilor si-a exprimat nemultumirea fata de aceasta situatie.

sursa: ziare.com