Ţara la mezat

Guvernul actual doreşte cu tot dinadinsul să vîndă şi bruma de avere ce o mai are statul. Faptul că acest proces este numit deetatizare, capitalizare sau privatizare, nu schimbă esenţa lucrurilor. Averea statului va fi scoasă la mezat! Este vorba de aşa companii ca Moldtelecom, Banca de Economii, Air Moldova.

Cu toate că iniţial ministrul Economiei RM, Valeriu Lazăr, a afirmat că privatizarea va avea loc doar dacă se va constata că este un lucru necesar pentru dezvoltarea acestora, la cîteva zile după această declaraţie deja se vorbeşte deschis despre necesitatea privatizării lor. Atît de repede să se fi analizat eficienţa lor oare? Aceasta vorbeşte despre faptul că planul de vindere a companiilor de stat este mai vechi şi va fi înfăptuit în ciuda tuturor indicatorilor (pozitivi ori negativi, deja nu mai are importanţă) de eficienţă a lor.

Un fapt interesant este cum s-a desfăşurat şi se desfăşoară în continuare pregătirea opiniei publice pentru a accepta ideea că privatizarea Moldtelecom este un lucru bun, chiar necesar. Iată faptele:

19 ianurie 2011: Diaspora moldovenească, într-o scrisoare deschisă (http://www.unimedia.md/?mod=news&id=28723), solicită reducerea preţurilor la convorbirile internaţionale. Ştirea apare doar pe saiturile de noutăţi Unimedia şi InfoPrim-Neo, ulterior fiind preluată de alte surse mass-media. Se pare că diaspora nu ştia nici cu spatele de aşa solicitare, unul din saiturile diasporei www.diaspora.md preia ştirea abia pe data de 21 ianuarie 2011, iar ulterior o dezminte.

– În decurs de doar 2 zile Moldtelecom-ul transmite că va ieftini convorbirile locale de 2 ori, iar cele internaţionale – până la 3,5 ori (21 ianuarie 2011). Diaspora preia această ştire, minunîndu-se probabil de faptul că a solicitat aşa ceva, dar şi de promptitudinea celor de la Moldtelecom.

28 ianuarie 2011 – Surpriză! Reducerile de preţuri efectuate de Moldtelecom nu sînt atît de frumoase precum erau promisiunile – „ieftinirile” fiind mai degrabă scumpiri.

Februarie este luna învinuirilor şi acuzaţiilor reciproce între Moldtelecom şi diferiţi actori politici din guvern vizavi de problema tarifelor la convorbirile telefonice locale. Concomitent mai au loc cîteva evenimente interesante – mai multe companii de stat, printre care Moldtelecom şi Moldova Gaz, îşi transferă conturile de la Banca de Economii (care aparţine statului) la o bancă privată (Victoria Bank). Deasemenea tot mai mult se vehiculează ideea „necesităţii” privatizării companiilor de stat care nu aduc profit.

– Dacă în luna februarie ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, spunea că vor fi privatizate doar companiile care nu sînt (atenţie!) administrate eficient şi nu merg pe calea dezvoltării, în luna martie el afirmă deja că privatizarea Moldtelecom este iminentă, invocînd motive ridicole de genul rentabilităţii economice şi necesităţii capitalizării întreprinderii. Oare să fie Moldtelecom-ul atît de nerentabil economic? Oare chiar e necesar să vindem toată averea statului doar de dragul „capitalizării”?

Astfel opinia publică invadată zi de zi de informaţii legate de acest subiect, s-a deprins cu ideea că privatizarea este iminentă şi necesară.

Compania Moldtelecom în anul 2010 a avut profit în valoare de 384 de milioane de lei. Cel puţin aşa afirmă secretarul Guvernului, dl. Victor Bodiu. Atunci care ar fi raţionamentul ce impune vinderea companiei? Premisa că compania nu este administrată eficient are într-adevăr drept la viaţă, însă aceasta nicidecum nu conduce la concluzia că trebuie vîndută. Dacă managerul nu îşi face bine lucrul, îl schimbi cu altul mai bun, dar nu vinzi compania. E ca şi cum ai vinde vaca care nu dă lapte suficient din cauză că mulgătoarea este leneşă sau neprofesionistă. Printre altele, prim-ministrul Vladimir Filat a ameninţat că va demite mulgătoarea neprofesionistă. Atît a şi fost – o ameninţare doar.

Adevăratul motiv pentru care companiile de stat vor fi privatizate este altul. Cel mai probabil acestea sînt condiţii impuse de FMI pentru a acordarea împrumutului de 77 milioane de dolari. Aceşti bani sînt necesari ca actuala guvernare să poată mări pensiile şi salariile un pic, nu de alta dar dacă mîine-poimîine vor fi iar alegeri, cu ce să se laude la televizor?

2 comentarii la „Ţara la mezat

  • 12 aprilie 2011 la 5:49
    Permalink

    Potrivit oficialului ar exista anumite for e care ncearc s destabilizeze situa ia iar subiectul Moldtelecom este doar un pretext.. O femeie si copilul acesteia in varsta de doi ani au ajuns astazi la spital dupa ce…. Victor Bodiu este candidatul Partidului Liberal Democrat la functia de primar al….

  • 12 aprilie 2011 la 14:37
    Permalink

    Este vorba de seful Comisiei Parlamentare pentru Economie Veaceslav Ionita secretarul general al Executivului Victor Bodiu si purtatorul de cuvant Igor Volnitchi. Si asta pentru ca ele aduc pierderi de peste 200 de milioane de lei si nu mai pot fi compensate din contul convorbirilor internationale.

Comentariile sunt închise.